Nőtt az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya

Emelkedett az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya augusztusban az import megugrásának következtében, ami arra utalhat, hogy a harmadik negyedévben a gazdasági növekedést lefelé húzó tényezőnek bizonyulhat a külkereskedelem - írja az MTI a washingtoni kereskedelmi minisztérium közlése nyomán.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 19:34
Fotó: Pixabay

Az árukereskedelmi mérleg hiánya havi összevetésben 3,5 százalékkal, 82,9 milliárd dollárra nőtt augusztusban.

Az export értéke 2,8 százalékkal kúszott feljebb, 118,3 milliárd dollárra. Emelkedett az ipari fogyóeszközök és élelmiszerek kivitele, csökkent viszont az autók és autóalkatrészek, a termelőeszközök és a fogyasztási cikkek exportja.

Az import 3,1 százalékkal, 201,3 milliárd dollárra ugrott augusztusban. Főleg a fogyasztási javak, az élelmiszer és a tőkejavak behozatala emelkedett, az ipari fogyóeszközöké viszont jelentősen csökkent.

A deficit növekedése nem módosítja azokat a várakozásokat, hogy a rekordszintű második negyedéves csökkenés után a harmadik negyedévben rekordütemben gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP). A kormányzati intézkedések mellett a gazdasági növekedést erősen támogatta, hogy a koronavírus-járvány első hullámának elcsitultával újraindultak a vállalkozások. A betegek számának újbóli növekedése, a kormányzati segélyprogramok kifutása és a munkanélküliség emelkedése azonban azt jelzi, hogy lassul a növekedési ütem az utolsó negyedévhez közeledve.

HOZZÁSZÓLÁSOK