Az IEA szerint az elmúlt két negyedévben átlagosan napi 10 millió hordó fölött volt az USA napi olajkitermelése, s 2014 második felére Amerika válhat a világ legnagyobb OPEC-en kívüli kitermelőjévé, megelőzve Oroszországot is.

Az Egyesült Államokban a palagáz és palaolaj kitermelés teljesen átformálja az energiapiacot. Az USA kormánya a héten bejelentette, hogy annyira megugrott az amerikai olajtermelés, hogy csökkenteni tudta importját és most már Kína a legnagyobb olajimportőr a világon.

Az OPEC-en kívüli országok körében 2014-ben átlagosan 1,7 millió hordóval lesz magasabb a napi kitermelés, de 2014 második negyedévében 1,9 millió hordónyi többlet is lehet. Az IEA szerint a hetvenes évek óta nem volt ekkora éves növekedés a kitermelésben.

Míg Amerika szárnyal, addig az OPEC tagok rosszul teljesítenek. Szaúd-Arábiában ugyan három egymást követő hónapban meghaladta a napi 10 millió hordót a kitermelés, de Líbiában (napi 300 ezer hordó) és Irakban (napi 2,82 millió hordó) jelentős visszaesés volt. Két év alatt először fordult elő ebben az évben, hogy napi 30 millió hordó alá esett az OPEC országok összesített termelése. 2014-ben napi 29 milliós hordós kitermelést várnak.

Az IEA adatai szerint a globális kőolajkereslet napi 1,1 millió hordóval fog növekedni 2014-ben. Az amerikai kormányzat részleges leállításának nem lesznek komoly következményei az olajpiacon, de az adósságplafon miatti aggodalmak jobban megrengethetik a piaci befektetők hangulatát. Ha ez megtörténik és növekszik a bizonytalanság, akkor a kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt a vártnál kisebb lesz az olaj iránti keresletnövekedés.

Pénteken novemberi szállításra a WTI olaj hordónkénti ára 102,27 dolláron, a Brent olaj hordónkénti ára 111,66 dolláron állt.