Amerika támogatja az ukrán egység helyreállítását

Obama amerikai támogatást ajánlott fel a megválasztok ukrán elnök egységteremtő törekvéseihez. Az ukrán biztonsági erők teljes átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött.
MTI, 2014. május 27. kedd, 19:22
Fotó: Reuters

Barack Obama amerikai elnök felhívta Petro Porosenko megválasztott ukrán elnököt, hogy gratuláljon győzelméhez és felajánlja az Egyesült Államok teljes körű támogatását azokhoz az erőfeszítéseihez, amelyek Ukrajna egységének helyreállítására és haladásának előmozdítására irányulnak. Erről kedden közleményben számolt be a Fehér Ház szóvivői irodája.

Obama hangsúlyozta, hogy gyorsan végre kell hajtani azokat a reformokat, amelyek nélkülözhetetlenek az ukrajnai egység, a fenntartható gazdaság és a kedvező befektetői légkör megteremtéséhez, valamint az ukránok aggályaira és törekvéseire nyitott, áttekinthető és felelős kormányzás biztosításához. Az Egyesült Államok további támogatást nyújt Ukrajnának ezekhez az erőfeszítésekhez. A két elnök megállapodott, hogy a párbeszédet folytatni fogják Barack Obama közelgő európai látogatásának idején.

Az ukrán központi választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy Porosenkót már az előre hozott ukrán elnökválasztás múlt vasárnapi első fordulójában államfővé választották.

Ukrajna továbbra is súlyos belpolitikai válsággal, az ország délkeleti megyéiben szakadár törekvésekkel küzd. Oroszország márciusban annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, az ott megrendezett - Kijev és a Nyugat által törvénytelennek tartott - függetlenségi népszavazást követően.

Az ukrán katonák ellenőrzik a donyecki repülőteret

Az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött, amelyet előző nap szakadár fegyveresek foglaltak el - jelentette ki Arszen Avakov belügyminiszter kedden újságíróknak Kijevben. Az ukrán katonák közül senki sem sérült meg a repülőtér visszafoglalása közben. Hozzátette, hogy a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil. Azt nem árulta el, hogy értesülései szerint a halálos áldozatok között vannak-e ukrán katonák.

Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a megszállókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. A repülőtéren a harcok miatt leállították járatok kiszolgálását. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.

Arszen Avakov arról is beszámolt, hogy az ukrán légierő megsemmisítette a szakadárok egyik kiképzőtáborát a Donyeckkel szomszédos Luhanszk megyében.

Még több a halott

A belügyminiszter leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a kelet-ukrajnai donyecki régióban. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes a kijevi kormány ülése előtt úgy fogalmazott, hogy mindaddig folytatódik a terrorellenes művelet az ország keleti részében, míg "meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában".

Alekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 "terroristát" öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított "aktív fázisában" mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20-50 civil.
Az ukrán határőrszolgálat közben megerősítette, hogy megkezdődött az orosz csapatok visszavonulása az ukrán határtól. A légi felderítés adatai szerint viszont a határ menti övezetben felállított katonai táborok továbbra is a helyükön maradtak.
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ismételten leszögezte kedden, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül.

"Jelenleg elképzelhetetlenek a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal, mivel Moszkva gyakran változtatja álláspontját" - mondta Jacenyuk. Hozzáfűzte, hogy éppen ezért tartja szükségesnek az EU és az Egyesült Államok jelenlétét a találkozókon.
Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Petro Porosenko dúsgazdag üzletember is, miután az exit poll felmérésekből egyértelművé vált, hogy fölényes győzelmet aratott az aznapi elnökválasztáson. Porosenko ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csonkamagyarorszag, 2014.05.27 21:59

@jobbajobb: Lofarok nektek. Ti kigyolelkuek tobbet nem erdemeltek. Mint ruszki-seggnyalok oruljetek, hogy a vilag urai nem csonkitanak meg benneteket tovabb. Eggyenlore nem ha megprobaltok jol viselkedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.27 20:49

.... mi lesz Magyarország egységével ,és az elrabolt ,94 év alatt lepúsztíott területeinkkel ?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html