Azután, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) (a KGB utódja) fegyveresei április közepén megszállták az Onexim befektetői csoport moszkvai központját és Mihail Prohorov több más vállalatának irodáit, a milliárdos Moszkvába repült az Egyesült Államokból és nekiállt vagyonának kimentésének.

A The Moscow Times akkor úgy vélte a támadás összefüggött az ország 14. leggazdagabb emberére gyakorolt nyomással, amelynek célja, hogy rákényszerítse médiabirodalmának, az RBC-nek az eladására. Az RBC vélhetően Putyin köreinek üzleteivel foglalkozó riportjaival vívta ki a Kreml haragját.

A Kreml ezt természetesen cáfolta, mint mondták, sem Prohorovra, sem a cégére nem gyakoroltak nyomást. Más vélemények szerint viszont az üzenet világos volt: Prohorov túl sokszor lépte át a határt, még azután is, hogy figyelmeztették.

Lesz mit a tejbe aprítania

Prohorov nem sokkal ezután eladta fő oroszországi vagyonelemét és egy műtrágyagyárban lévő 2 milliárd dollárt érő részesedését. A legnagyobb vagyonelem ezután a 900 millió dollárt érő Rusal alumíniumfeldolgozó cég maradt, amely már szintén eladósorban van - írja a Bloomberg.

Amint ez az ügylet végbe megy, Prohorov vagyonának legértékesebb elemei már nem Oroszországban, hanem új otthonában, Brooklynban lesznek. A Brooklyn Nets kosárlabdacsapat 80 százalékának 2010-es megvásárlásával ő lett az első nem észak-amerikai NBA-csapat-tulajdonos. Emellett a Barclays Centert és több más szabadidős létesítményt is lízingel.

A Bloomberg milliárdos indexe ezek értékét 2,2 milliárd dollárra teszi, míg két a cégeihez közel álló forrás 3 milliárd dollárra becsüli a vagyont. Ehhez jön még a Rusal Bloomberg által becsült 2,3 milliárd dollárra tehető piacra dobott részesedése és mintegy 5,7 milliárd dollárnyi készpénz. A Forbes legfrissebb listája összesen 7,6 milliárd dollárra becsüli Prohorov vagyonát.

"Óvatosak"

A hírügynökség szerit ez a vagyonátrendezés azt jelzi, hogy az orosz oligarcha egyre nehezebb tud belül maradni a Kremlhöz lojális oligarchiakörben. Korábban Roman Abramovics és Mihaels Fridman helyezett át jelentős vagyont Európába, illetve az USA-ba - jegyzi meg a Bloomberg. A kevésbé szerencsések, mint Mihail Hodorkovszkij elvesztette vagyon és börtönbe került..

Az esetleg fővesztéssel párosult vagyonvesztés kockázata miatt hiába szólítja fel Vlagyimir Putyin orosz államfő országa mágnásait, hogy támogassák az orosz gazdaságot - vonja le a tanulságot a Bloomberg cikke.

Á, nem is...

Prohorov nem adott interjút a hírügynökségnek. Dmitrij Razumov, az Onexim holding vezérigazgatója viszont annyit közölt a Bloomberggel e-mailben, hogy az eladás már régen folyik, a bevételnek egy részét az orosz energia és pénzügyi szektorba készülnek befektetni. Razumov hangsúlyozta azt is, hogy nem tervezik az összes orosz vagyonelem eladását, sőt, ennek az ellenkezője az igaz.

Szerinte az Onemix jelenlegi befektetési stratégiája inkább a likviditásról és egy "okos portfólió" kiépítéséről szól. A cég szóvivője azt igyekezett hangsúlyozni, hogy Prohorov legtöbb idejét Oroszországban tölti, nincs ingatlanja az USA-ban, a Four Seasons hotelben tartózkodik, ha New Yorkban van.

A piros vonal

Ami RBC-t illeti, néhány héttel a razzia után búcsút intettek a vezető szerkesztőknek. Utódaik - akiket az állami TASZSZ hírügynökségtől igazoltak - a múlt hónapban összehívták a munkatársakat. Emlékeztették őket arra, hogy Oroszországban az újságíróknak a jó oldalán kell állniuk annak a dupla piros vonalnak, amellyel a Kreml elválasztja az elfogadhatót az elfogadhatatlantól.

Sajnos nem tudjuk pontosan, hogy hol is húzódik ez a piros vonal - idézte az egyik szerkesztő megjegyzését az értekezlet egyik neve elhallgatását kérő résztvevője. És az RBC esetén ráadásul ez a határ éppen mozgásban van - derült ki a fejtágítón.