Amerikában már temetik a recessziót

A vártnál kevesebb állás szűnt meg júliusban az USA-ban, a munkanélküliségi ráta pedig 2008 áprilisa óta ismét csökkent - bár itt is emelkedést vártak az elemzők.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 14:32
Fotó:

A munkahelyek száma 247 ezerrel csökkent júliusban, míg az előző hónapban még 443 ezer állás szűnt meg az Egyesült Államokban. Közben a munkanélküliség aránya 9,5-ről 9,4 százalékra hanyatlott. A becslések igen széles skálán szóródtak, 150 ezer és 460 ezer között várták a visszaesést az elemzők.

A munkanélküliségi ráta az előző havi 9,5 százalékról 9,4 százalékra csökkent, pedig az előrejelzések a helyzet romlását valószínűsítették, és átlagban 9,6 százalékos adatról szóltak.

Az elemzők arra számítanak, hogy a jövő év elejére a munkanélküliség eléri a 10 százalékot, ám erre ezek után kisebb az esély.

Az elmúlt hónapok biztató vállalati eredményei és makroadatai után most végre az egyik legfontosabb területen, az amerikai munkaerőpiacon is úgy tűnik, hogy bekövetkezett a fordulat, ami a fogyasztás-orientált amerikai gazdaság számára igen jó hír.

A 2007 decembere óta tartó válságban összességében így is 6,7 millió amerikai veszítette el a munkahelyét.

HOZZÁSZÓLÁSOK