Amerikából vesznek Patriot rakétákat a lengyelek

Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól - az erre vonatkozó megállapodást ismertető sajtóértekezletet szerda este, röviden Donald Trump amerikai elnök Varsóba érkezése előtt a lengyel nemzetvédelmi tárca honlapján jelentették be.
Szepesi Anita, 2017. július 5. szerda, 22:21
Fotó: Reuters

A közlemény szerint Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter csütörtök reggeli sajtóértekezletén számol be az amerikai és a lengyel védelmi minisztériumnak a Patriot rakéták adásvételére vonatkozó megállapodásának az aláírásáról. A tájékoztatás nem részletezi, hogy végleges vagy előzetes szerződésről van-e szó  - írta az MTI.

Macierewicz márciusban közölte: Varsó az év végéig kötne megállapodást a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek megvásárlásáról. A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében összesen nyolc rakétaüteget telepítenének Lengyelországba.

A Patriot rakétarendszerek beszerzését 2015 áprilisában az akkori lengyel elnök, Bronislaw Komorowski irányozta elő, bejelentve: Lengyelország az ukrán válság miatt felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének a fejlesztését. Az erre kiírt pályázat előkészítő szakaszát 2014 nyarán zárták le, a legnagyobb esélyes a Patriotokat gyártó amerikai Raytheon cég.

A lengyel sajtó az utóbbi napokban arról számolt be: a folyamatban lévő lengyel-amerikai tárgyalások során a lengyelországi fegyvergyártók részesedésére és a technológiák megosztására vonatkozó úgynevezett offset tárgyalások a kulcsfontosságúak. A korszerű Patriot rendszer 360 fokos radarlefedettséget biztosítana.

Korábbi bejelentések szerint az első ilyen üteg a szerződéskötést követő két éven belül érkezne Lengyelországba.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK