Rosszal kezdett az amerikai pénzügyér - Thunberg kiütötte

Greta Thumberg leiskolázta matematikából az Egyesült Államok pénzügyminiszterét, aki szerint a 17 éves svéd diáklánynak előbb egyetemi közgazdasági diplomát kellene szereznie, mielőtt befektetési tanácsokat ad másoknak.
Komócsin Sándor, 2020. január 24. péntek, 17:35
Fotó: Getty Images

Greta Thunbeg svéd környezetvédelmi aktivista válaszolt Steven Mnuchinnak, az USA pénzügyminiszterének, aki szerint egyetemi diplomát kellene szereznie, mielőtt azt követeli, hogy a befektetők vonjanak ki minden tőkét a fosszilis energiahordozók feltárásával és bányászatával foglalkozó cégekből - derül ki a CNBC cikkéből. A 17 éves diáklány 20 további ifjú klímavédelmi aktivistával együtt a davosi Világgazdasági Forum előtt fogalmazta meg ezt a követelést, Mnuchin a fórumon elmondott beszédében reagált erre azzal, hogy Thunberg egyelőre nem a világ vezető közgazdasági döntéshozója, ezért tartózkodnia kellene ettől a szerinte egyébként nevetséges elvárástól.

Matekozzunk!

A megszólított diáklány tájékoztatta vitapartnerét, hogy az iskolaéve augusztusban ér véget, de úgy véli, nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy megállapítsuk: nem tartható a világ úgynevezett 1,5 Celsius-fokos karbonbüdzséje, ha a fosszilis energiahordozók felhasználásába továbbra is áramlik a tőke. Ezzel a 2018-ban megjelent Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentésre utalt, amelyről korábban tartott előadást telt házas nézőközönség előtt Davosban.

Az IPCC szerint a világ szén-dioxid-kibocsátása a következő években nem haladhatja meg az 570 gigatonnát ahhoz, hogy jó eséllyel - egészen pontosan 67 százalékos eséllyel - elkerüljük a földi légkör átlagosan 1,5 százalékos felmelegedését. Ez az a határ, amelynél nagyobb felmelegedés az emberi civilizáció lerombolásával fenyegető következményekkel járna.

Magyarázza meg!

A jelenlegi éves kibocsátás mellett kevesebb, mint nyolc évünk marad ahhoz, hogy betartsuk ezt a korlátot - magyarázta Thumberg, hozzátéve, hogy szerinte az IPCC jelentés nem egyszerűen valakik privát véleménye, hanem tudományosan megalapozott becslés. Szóval az amerikai pénzügyérnek vagy meg kell magyaráznia, hogyan lehet összeegyeztetni a karbonbüdzséből fakadó radikális kibocsátáscsökkentést és a kibocsátásért felelős fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának további finanszírozását, vagy meg kell indokolnia a jövő generációinak és azoknak, akiket már ma is sújtanak a klímaváltozás káros hatásai, hogy miért kellene fittyet hányniuk a klímaváltozás veszélyire.

Mnuchin e helyett a magyarázat helyett a washingtoni kormány környezetvédelmi bizonyítványát magyarázta. Szerinte az emberek félreértik a törekvéseiket. Az USA elnöke meg van győződve arról, hogy tiszta levegőt és tiszta vizet kell adni az embereknek, azaz támogatja a tiszta környezetet. Ez némileg ellentmond Donald Trump kijelentéseiknek a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatban. Az amerikai elnök például a davosi fórum előtt elmondott beszédében is óvta hallgatóságát "végzet prófétáitól", azt javasolta, hogy ne törődjenek a környezetvédelmi "vészmadarakkal", akik szerinte csak riogatják a világvégével az embereket.

Az USA pénzügyminisztere szerint Kína és India okoznak valódi környezetvédelmi problémákat. Ha megnézzük, hogy az Egyesült Államokban mi történik ezen a téren, akkor azt láthatjuk, hogy az iparvállalatok állami beavatkozás nélkül is sokat javítottak környezetvédelmi mutatójukon, jelentősen csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2020.01.24 23:04

@Mekelekke: ..Gondolja uram, hogy a Donald Trump csakúgy mindenkivel szóba áll? Vagy ír a twitteren? Ez a kislány amikor elmondta a híres.. How dare you-s beszédét, utána államfők érezték úgy, hogy meg kell szólalniuk. És a kislánynak pontosan ez volt a célja, a világ lelkiismeretének, a világot irányító államfők figyelmét ráirányítani a probléma súlyosságára. És ez sikerült neki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.24 22:54

@Józsi2222: ...Így van, itt a Nicola Tesla, az Elon Musk, a Greta Thunberg, a tudósok, mindenki hülye, csak ön az okos. Hurrá! Megérkeztünk Magyarországra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.24 22:53

@Mekelekke: ...és akkor most ne csináljunk semmit? Hány éves maga?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.24 22:51

@Mekelekke: ...csak azt nem értem, hogyha ez a kislány olyan buta, mint ahogyan maga állítja, akkor miért hallgatják államfők, és emberek százmilliói. De ne izguljon, amikor mindenki egyszerre elevenen megfő ezen a bolygón, nem fog egyáltalán számítani, hogy ki az okos, és ki a buta. Az pedig egyenesen undorító, ahogyan erről a fiatal kislányról beszél, aki semmit nem ártott senkinek, csak jót akar mindenkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.01.24 22:06

"nem tartható a világ úgynevezett 1,5 Celsius-fokos karbonbüdzséje, ha a fosszilis energiahordozók felhasználásába továbbra is áramlik a tőke."

Ez a cél akkor sem tartható, ha holnaptól teljesen leállna a tőkeáramlás oda. Tehát Greta most sem mondott semmi érdemlegeset, hasznosat, csupán megalapozatlan, nevetséges populista lózungokat ismételget. Ezzel az erővel arról is szónokolhatna az ENSZ-ben, hogy a világon megszűnne az éhezés, ha minden éhezőnek adnánk egy millió dollárt. A gondolkodni képtelen buta emberek akkor is ugyanígy el lennének ájulva tőle, hogy milyen zseniális meglátásai vannak ennek a kislánynak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html