Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Greta Thunbeg svéd környezetvédelmi aktivista válaszolt Steven Mnuchinnak, az USA pénzügyminiszterének, aki szerint egyetemi diplomát kellene szereznie, mielőtt azt követeli, hogy a befektetők vonjanak ki minden tőkét a fosszilis energiahordozók feltárásával és bányászatával foglalkozó cégekből - derül ki a CNBC cikkéből. A 17 éves diáklány 20 további ifjú klímavédelmi aktivistával együtt a davosi Világgazdasági Forum előtt fogalmazta meg ezt a követelést, Mnuchin a fórumon elmondott beszédében reagált erre azzal, hogy Thunberg egyelőre nem a világ vezető közgazdasági döntéshozója, ezért tartózkodnia kellene ettől a szerinte egyébként nevetséges elvárástól.

Matekozzunk!

A megszólított diáklány tájékoztatta vitapartnerét, hogy az iskolaéve augusztusban ér véget, de úgy véli, nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy megállapítsuk: nem tartható a világ úgynevezett 1,5 Celsius-fokos karbonbüdzséje, ha a fosszilis energiahordozók felhasználásába továbbra is áramlik a tőke. Ezzel a 2018-ban megjelent Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentésre utalt, amelyről korábban tartott előadást telt házas nézőközönség előtt Davosban.

Az IPCC szerint a világ szén-dioxid-kibocsátása a következő években nem haladhatja meg az 570 gigatonnát ahhoz, hogy jó eséllyel - egészen pontosan 67 százalékos eséllyel - elkerüljük a földi légkör átlagosan 1,5 százalékos felmelegedését. Ez az a határ, amelynél nagyobb felmelegedés az emberi civilizáció lerombolásával fenyegető következményekkel járna.

Magyarázza meg!

A jelenlegi éves kibocsátás mellett kevesebb, mint nyolc évünk marad ahhoz, hogy betartsuk ezt a korlátot - magyarázta Thumberg, hozzátéve, hogy szerinte az IPCC jelentés nem egyszerűen valakik privát véleménye, hanem tudományosan megalapozott becslés. Szóval az amerikai pénzügyérnek vagy meg kell magyaráznia, hogyan lehet összeegyeztetni a karbonbüdzséből fakadó radikális kibocsátáscsökkentést és a kibocsátásért felelős fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának további finanszírozását, vagy meg kell indokolnia a jövő generációinak és azoknak, akiket már ma is sújtanak a klímaváltozás káros hatásai, hogy miért kellene fittyet hányniuk a klímaváltozás veszélyire.

Mnuchin e helyett a magyarázat helyett a washingtoni kormány környezetvédelmi bizonyítványát magyarázta. Szerinte az emberek félreértik a törekvéseiket. Az USA elnöke meg van győződve arról, hogy tiszta levegőt és tiszta vizet kell adni az embereknek, azaz támogatja a tiszta környezetet. Ez némileg ellentmond Donald Trump kijelentéseiknek a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatban. Az amerikai elnök például a davosi fórum előtt elmondott beszédében is óvta hallgatóságát "végzet prófétáitól", azt javasolta, hogy ne törődjenek a környezetvédelmi "vészmadarakkal", akik szerinte csak riogatják a világvégével az embereket.

Az USA pénzügyminisztere szerint Kína és India okoznak valódi környezetvédelmi problémákat. Ha megnézzük, hogy az Egyesült Államokban mi történik ezen a téren, akkor azt láthatjuk, hogy az iparvállalatok állami beavatkozás nélkül is sokat javítottak környezetvédelmi mutatójukon, jelentősen csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat.