Tovább dúl a vita a maszkviselésről

Az Egyesült Államok tisztifőorvosa szerint az arcmaszk használata többet árthat, mint amennyit használ, ám a járványügyi hatóság - megváltoztatva korábbi hasonló álláspontját - ajánlatosnak tartja e védőeszköz használatát.
Komócsin Sándor, 2020. április 14. kedd, 16:14
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak számos vezetője, köztük Jerome Adams tisztifőorvos (képünkön) és Mike Pence alelnök, akit Donald Trump elnök azzal bízott meg, hogy irányítsa a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, azt ajánlja az embereknek, hogy ne vásároljanak, és ne viseljenek arcmaszkot a koronavírus elleni védekezés céljából - ismételte meg korábbi cikkét a Business Insider, miután a járványügyi hatóság megváltoztatta a véleményét az üggyel kapcsolatban.

Adams egyik egyik interjújában azt mondta: a maszk viselése valójában még növelheti is veszélyét annak, hogy valaki megfertőződik a kórokozóval. Pontosan úgy fogalmazott, hogy aki nem egészségügyi dolgozó vagy önkéntes, az növeli a baj kockázatát a maszk viselésével. Azok, akik nem tudják hogyan kell szakszerűen hordani az arcmaszkot, hajlamosak túl sokat nyúlkálni ahhoz és az arcukhoz, ami növeli a fertőzés veszélyét, mert a szájuk, orruk közelébe viszik a vírust.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) korábban csak azoknak az egészségügyi dolgozónak ajánlotta, a maszk viselését, akik koronavírus-betegeket kezeltek, vagy influenzaszerű tüneteik voltak, vagy olyan helyen éltek, ahol éppen kitört a járvány. Az elmúlt egy hónapban azonban megváltoztatta véleményét: immáron azt ajánlja az amerikaiaknak, hogy viseljenek maszkot vagy másként fedjék el az arcukat, ha nyilvános helyen tartózkodnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt az álláspontot képviseli, hogy a legtöbb embernek nem kell maszkot viselni. A többi ismert védekezési módszer - távolságtartás, kézmosás - hatékonyabb. Egyfajta kompromisszumos állásponton van Eric Toner, a Johns Hopkins Center egészségbiztonsági intézetének kutatója. Szerinte nem okoz nagy kárt az arcmaszk hordása, ám nem valószínű, hogy komoly védelmet nyújtana a fertőzéssel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.04.14 16:51

Szijjgyártó Petike türk maszkokat is vett amely a legjobban megfelel a kipcsak magyaroknak!
A maszknak legjobb helye a szemetesben és Petike képén van legalább kevesebb látszik e beképzelt majomból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.14 16:20

Igaza van, tanulmány bizonyítja, hogy a vírus kedvenc tartózkodási helye a maszk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html