Amerikai GDP Q1: +5,6 százalék (új)

Az amerikai GDP az első negyedévben éves szinten 5,6 százalékkal nőtt, ami elmarad a 6 százalékos várakozástól, és rosszabb mint a korábbi negyedév 5,8 százalékos értéke. A számok tehát valamivel rosszabbak lettek a vártnál, de azt mutatja, ha a vártnál lassabban is, de még mindig erőteljesen növekszik az amerikai gazdaság. A tavalyi utolsó negyedévben egyébként 1,7 százalékos volt a növekedés.
Madarász János, 2002. május 24. péntek, 15:20

Az amerikai adatközlési gyakorlat szerint azonban az első becslés és az ezt követő felülvizsgált első adat - a mostani is ez utóbbi - után következik a végleges adat, amely jelentősen különbözhet az előzetes számoktól. A tavalyi utolsó negyedévről kiadott első becslés még alig 0,2 százalékos gazdasági növekedésről szólt. A mostani adat az egyik legjobb a 2000 második negyedévében elért 5,7 százalékos, valamint az 1999 utolsó negyedében mért 8,3 százalékos GDP növekmény óta.
A GDP-érték kétharmadát adó magánfogyasztás az első negyedévben az új adat szerint 3,2 százalékkal nőtt a korábbi becslésben szereplő 3,5 százalék helyett, az üzleti beruházások értéke 8,2 százalékkal csökkent az előzetesen becsült 5,7 százalékkal szemben, az állami kiadásoké 6,7 százalékkal, s nem az áprilisi adatsorban kimutatott 7,9 százalékkal nőtt. Kedvező, hogy a vállalati profitok a tavalyi egész évi csökkenés után immár növekedésnek indultak. A vállalati szféra adózás előtti nyeresége átlagosan 0,9 százalékkal emelkedett a tavalyi utolsó negyedévi 10,6 százalékos zuhanás után. Az export öt negyedév óta most nőtt először, 5,3 százalékkal
negyedéves összevetésben, és most nőtt az import értéke is, 12,9 százalékkal.
Az infláció a GDP-jelentés szerint továbbra sincs jelen a gazdaságban az élénkülés egyértelmű jelei ellenére sem. Az amerikai gazdaság hivatalosan tavaly március óta - tíz éve először - recesszióban van, de a GDP-érték valójában csak egyetlen negyedévben, a tavalyi harmadikban csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK