Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vasárnap kiadott helyzetértékelése szerint az euróövezeti jegybanknak (EKB) a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben már csak viszonylag csekély pénzügypolitikai enyhítési mozgástere maradt.

A CEBR szakértői valószínűsítik, hogy előbb-utóbb - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára - létrejön egy "európai valutaalap" a költségvetési és adósságproblémákkal küszködő euróövezeti tagállamok kisegítésére, és ez gyakorlatilag az európai szintű monetáris mennyiségi enyhítési mechanizmus - vagyis az intézményesített euróövezeti kormánykötvény-vásárlásokat célzó külön likviditási forrás - kereteit teremtené meg.

A CEBR közölte, hogy saját számításai szerint az euróövezetnek csak a következő három évben összesen 400 milliárd euró értékű likviditási kisegítő programokra lenne szüksége kormánykötvény-vásárlások formájában. Ez jórészt megfelelne az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által nemrég bejelentett újabb mennyiségi enyhítési forduló tervezett összegének.

A Fed november elején bejelentette, hogy 2011 közepéig összesen további 600 milliárd dollár értékben vásárol amerikai kincstárjegyet.

A CEBR londoni elemzői szerint egy ilyen méretű likviditási injekció feléleszthetné az euróövezeti növekedést. A ház úgy számol, hogy jóllehet a rendszerben érvényesülő késleltető tényezők miatt egy most elkezdendő ekkora monetáris mennyiségi enyhítés hatásai 2012 előtt nem érződnének, azután azonban a valutauniós gazdaság éves növekedése "átmenetileg" elérhetné a 3 százalék körüli ütemet.

Más nagy londoni elemző házak - amelyek nem feltételeznek az amerikaihoz hasonló méretű európai monetáris mennyiségi enyhítést - ennél sokkal gyengébb, ráadásul jelentősen lassuló euróövezeti növekedést várnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságkutató központja - decemberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében az idei év egészére 1,6 százalékos, jövőre azonban már csak 0,9 százalékos euróövezeti növekedést jósol.

Az EIU elemzői szerint az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozók "megkésve" reagáltak a kaotikussá vált piaci viszonyokra, és az eddig bejelentett kisegítő, illetve jegybanki élénkítő intézkedések is "vegyes" eredményekkel jártak.

A piacok továbbra is azt árazzák, hogy Görögország végül rákényszerül adósságtörlesztéseinek átstrukturálására, és a tízéves lejáratú görög államkötvények 12 százalék körüli "büntetőkamata" lehetetlenné teszi a görög kormánynak a hosszú távú hitelfinanszírozás felhajtását a piacról - áll az EIU új globális elemzésében.

A ház egyébként az amerikai gazdaságban is meredek növekedési lassulást vár, arra a véleményére hivatkozva, hogy a Fed újabb likviditási injekciója nem lesz elegendő a költségvetési élénkítő intézkedések visszavonásával járó lassító hatások ellentételezésére. Az EIU prognózisa szerint az amerikai gazdaság az idén várhatóan 2,5 százalékkal, jövőre azonban már csak 1,5 százalékkal növekszik.