Amerikai lap: mikor megy neki az EU Orbán Viktornak?

Szerkesztőségi cikkben találgatja a New York Times, hogy az Európai Unió mikor tesz lépéseket az alapértékeit nyíltan sárba tipró Orbán Viktorral és Magyarországgal szemben.
Csernátony Csaba, 2017. március 14. kedd, 08:17
Fotó: Napi.hu

A New York Times szerkesztőségi cikkben foglalkozik Magyarországgal és Orbán Viktorral. A lap felteszi a kérdést, vajon mikor lép valamit az Európai Unió arra, hogy Orbán Viktor és Magyarország nyíltan sárba tiporja az EU alapértékeit - idézi az Index az amerikai lapot.

A cikk szerint a menekültek kezelése új mélypontra került Magyarországon azután, hogy elfogadták a Parlamentben, hogy a jövőben minden menedékkérőt őrzött, drótkerítéssel körbevett táborokba zárnak, beleértve a gyerekeket is. Ez szembemegy minden nemzetközi és európai törvénnyel, de az Unió nem, hogy felszólalna Orbán miatt, de még zöld lámpát is adott annak a Paks 2-nek a megépítéséhez, aminek köszönhetően Magyarország évtizedekre Oroszország adósává teszi magát.

A New Times azt írja, hogy Orbán trumpista politikát alkalmazva trójai falóként hivatkozott a menekültekre és felidézik, hogy szépelgő handabandának nevezte az alapvető emberi jogokat. Mindezt úgy, hogy csak 2015-ben 5,6 milliárd eurót kaptunk az Uniótól. Kitérnek arra is, hogy emberjogi szervezetek szerint a határnál folyamatosan verik a menekülteket, ami a határvédőknél már brutális rituálévá nőtte ki magát. Miközben az EU túlságosan el van foglalva Nagy-Britannia kiszállásával, és nacionalizmus megerősödésével Közép- és Kelet-Európában, az EU-nak lassan el kéne jutnia addig a pontig, hogy meddig érdemes még tolerálni azt, hogy Magyarország a földbe tapossa az Unió alapértékeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK