Amerikai üzenet Moszkvának: legyen béke!

Az amerikai külügyminiszter Kijevben felszólította Moszkvát: hasson a kelet-ukrajnai szakadárokra a béke érdekében.
Domokos Erika, 2017. július 9. vasárnap, 16:59
Fotó: AFP

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter felszólította vasárnap Kijevben Oroszországot: vegye rá "csatlósait", a kelet-ukrajnai szakadárokat az erőszakos cselekmények beszüntetésére, valamint arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőinek biztosítsanak szabad mozgást az általuk ellenőrzött területeken egészen az ukrán-orosz határig - írta az MTI kijevi tudósítója.

Ez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet az amerikai diplomácia vezetője és Petro Porosenko ukrán államfő megbeszélésük után közösen tartott.

Porosenko a maga részéről arra szólította fel Oroszországot, hogy "mutasson jóakaratot" a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezése érdekében, szüntesse be a "gyilkolást és a támadásokat" Ukrajna keleti részében, a kibertámadásokat, a lejárató propagandát, amelyek alkotóelemei a Moszkva által Ukrajnával szemben viselt hibridháborúnak. "Sajnálatosan, eddig nem tapasztaltunk változást az orosz magatartásban" - jegyezte meg az államfő.

Amerika Ukrajna harcát támogatja

Porosenko hangsúlyozta: Tillerson kijevi látogatása erőteljes üzenet az Egyesült Államoktól arról, hogy támogatja Ukrajna harcát a demokratikus értékekért és a szabadságáért. Szimbolikus értékűnek és "jó időben megtettnek" minősítette Tillerson látogatását, aki egyenesen Hamburgból utazott az ukrán fővárosba.

A megbeszélésen az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint az amerikai külügyminiszter tájékoztatta az ukrán elnököt Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamburgi tárgyalásának részleteiről. Az amerikai és az orosz államfő pénteken németországi városban a 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságot és az EU-t összefogó G20-csoport csúcstalálkozójának keretében folytatott személyesen első alkalommal kétoldalú megbeszélést.

Trump fontos kérdést tett fel Putyinnak
Tillerson az Interfax Ukrajina hírügynökség szerint elmondta: Trump feltette Putyinnak azt a kérdést, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai elnökválasztásokba. "Nem kaptunk más választ, mint amilyenre eleve számítottunk" - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy ez egy olyan kérdés, amit rendezni kell, mert akadályozza az amerikai-orosz kapcsolatok javulását.

Porosenko tájékoztatása szerint Tillerson kijevi látogatása alatt a két ország között "fontos egyezségek" születtek a kiberbűnözés elleni fellépés, valamint a gazdasági, az energetikai, a kulturális és egyéb területeken való együttműködés területén.

Az államfő sajtótájékoztatón közölte, hogy a Tillerson által pénteken ukrajnai különmegbízottnak kinevezett Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet még néhány napig Ukrajnában marad, hogy tájékozódjon, és összehangolja Ukrajna és az Egyesült Államok lépéseit a kelet-ukrajnai válság rendezését illetően. Az ukrán elnök kifejezte reményét, miszerint Volker tapasztalatával eléri, hogy Oroszország teljesítse a Donyec-medencei válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségek rá eső részét - írta az MTI.

A címlapkép forrása: AFP/Aleksey Filippov

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.09 20:49

Az agresszív nyuszika addig rángatta az alvó medve bajszát, amíg az felébredt, elkapta a nyuszika grabancát, és most épp arra készül hogy beledöngölje a földbe. Érthető tehát, hogy az agresszív nyuszika most kétségbeesetten visít: "most már legyen béke!!"

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html