Amerikai vízummentesség: újabb csörte

Még nem ismert, mi az Egyesült Államok válasza.
NAPI Online, 2008. március 7. péntek, 07:59
Fotó:

Az Európai Unió vezetői arra próbálták rávenni csütörtök este Brüsszelben az amerikai külügyminisztert, hogy az Egyesült Államok biztosítsa a vízumkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét minden uniós tagállam polgárai számára - jelentette az MTI.

Az esti megbeszélés kimeneteléről egyelőre nem hangzott el tájékoztatás egyik fél részéről sem. Csehország a minap ellenérzéseket váltott ki Brüsszelben azzal, hogy külön, kétoldalú megállapodást kötött az amerikaiakkal azokról a - terrorelhárítási célú - adatszolgáltatási kötelezettségekről, amelyek alapján a cseh állampolgárok számára megadható lesz az amerikai vízummentesség. Az EU irányítói szerint az unió jobb feltételeket tud kialkudni, ha egységesen lép fel.

Minden EU-tagállam korlátozások nélküli beutazást akar az Egyesült Államokba - mondta újságíróknak Dimitrij Rupel, az unió soros elnökségét adó Szlovénia külügyminisztere, mielőtt - más EU-vezetőkkel együtt - megbeszélést kezdett Condoleezza Rice-szal, aki előzőleg Brüsszelben részt vett a NATO külügyminiszteri értekezletén.

Az unió képviselői a jövő héten Szlovéniában találkoznak Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel, hogy részletesen megbeszéljék vele az uniós polgárok vízummentes amerikai beutazásának feltételrendszerét.

HOZZÁSZÓLÁSOK