Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai bankok tavaly összesen 30 milliárd dollárnak megfelelő mennyiségű hitelt nyújtottak a Latin-Amerikai államoknak, ez az előző évinek a duplája. Sőt, több annál, mint amennyit a Világbank és az Inter-American Fejlesztési Bank adott tavaly - mutatott rá elemzésében az Inter-American Dialoge nevű washingtoni non-profit szervezet a CNN tudósítása szerint. Ezen felül a kínai állam összesen 35 milliárd dollár értékben biztosított forrást a Latin-Amerikai országoknak infrastrukturális projektek finanszírozásához, utak, hidak és vasutak építésére. Ezzel így összességében a latin-amerikai térség vált Kínai legnagyobb külföldi befektetésévé - jegyzi meg a cikk.

Az adatok arra utalnak, hogy a kínai befektetések és hitelek felfutása a régióban pont jókor jött, mivel az Egyesült Államokból érkező állami segítség és a magánbefektetések értéke immár három éve folyamatos csökkenést mutat.

Az USA maradt a domináns

Azt, hogy a kínaiak mennyire stratégiainak tekintik a latin-amerikai jelenlétet nem csak a befektetések megugrása, de a politikai kapcsolatok intenzívebbé válása is jól mutatja. A kínai vezetés tavaly Pekingben vendégül látta története során először az összes latin-amerikai államfőt. a kínai miniszterelnök eközben kötelezettséget vállalat arra, hogy országa a következő 10 év során összesen 250 milliárd dollárt fog befektetni a régióban.

A kereskedelmi kapcsolatok is hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt másfél évtizedben. Míg 2000-ben a Kínából a térségbe irányuló export értéke mindössze 6 milliárd dollárra rúgott, addig tavaly ez az összeg már meghaladta a 130 milliárd dollárt. Kína mára Brazília, Chile és Peru első számú kereskedelmi partnerévé vált, megelőzve az Egyesült Államokat.

Ugyanakkor az Egyesült Államok jelenléte még mindig dominánsnak számít a régióban, exportja a térségbe a kínaiénak a háromszorosát tette ki tavaly. Amit a kínaiak szeretnének, az egyértelműen befolyásuk növekedése a térségben - vélte Ilan Berman, az American Foreing Policy Council elnökhelyettese. Szerinte az Egyesült Államok befolyása folyamatosan csökken a térségben.

Tovább szűkül a különbség

Az amerikai és a kínai jelenlét közötti különbség idén tovább szűkülhet. Kína, Brazília és Peru hamarosan közös beruházásba kezd, olyan vasútvonalat építenének, amely összekötné Peru csendes-óceáni partját Brazília atlanti partvidékével, s melynek hossza meghaladná az 5 000 kilométert.
Kína ráadásul tavaly úgy növelte befektetéseit a régióba, hogy eközben saját gazdasága az elmúlt 25 év legrosszabb növekedését produkálta, s eközben a latin-amerikai országok közül nem egy recesszióba zuhant az alacsony nyersanyagárak és számos helyen (például Venezuelában és Brazíliában) a belpolitikai bizonytalanságok miatt - jegyzi meg a cikk.

A kínai befektetések egy részét egyébként pont az említett problémák sürgették. Tavaly például további 10 milliárd dollárnyi hitelt nyújtottak Venezuelának, ahonnan Kína a legtöbb olajat importálja. Kína eddig több hitelt helyezett ki Venezuelába, mint bármely más latin-amerikai államba - emlékeztet az összefoglaló. Ez azonban egyelőre kevéssé segített a válságba jutott ország gazdaságát.

Természetes kapcsolat

A két régió érdeklődése egymás iránt és a kapcsolatok szorosabbra fűzésének szándéka teljesen logikus. Kínának nyersanyagokra, vasércre, olajra, szójára és élelmiszerekre van szüksége, s Latin-Amerikában ezek mind megtalálhatók. 

A kínaiak a CNN szerint rendelkeznek egy hatalmas előnnyel is az Egyesült Államokkal szemben a latin-amerikai kormányoknál. Ez pedig az, hogy nem akarnak folyamatosan beavatkozni a helyi politikába, mint az USA, ahol nagy hagyományai vannak ennek. Persze a kínai befektetők is számos nehézséggel találkoznak a térségben, s számos projektjüket voltak kénytelenek törölni az elmúlt években.

Persze, a kínaiak egy kicsit alulbecsülték a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük a régióban - mondta Kevin Gallagher, a Boston University Kína és Latin-Amerika szakértője - azonban ennek ellenére a tény tény marad. Míg a világ többi része elfordult a latin-amerikai befektetésektől, addig a kínaiak megduplázták jelenlétüket.