Amikor a kormányfő optimistább miniszterénél

Valamit javított gazdasági prognózisán az orosz gazdasági miniszter, de még így is kétszer akkora inflációt jósol jövőre, mint miniszterelnöke.
Barabás T. János, 2015. december 10. csütörtök, 08:14
Fotó: Reuters

Alekszej Uljukajev orosz gazdasági miniszter az év végére a GDP 3,7 százalékos csökkenését jósolta, ami valamivel kedvezőbb az általa szeptemberben várt 3,9 százaléknál - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. Optimistább a befektetéseknél is, amelyeknél 9 százalék helyett valamivel több mint 7 százalékos visszaesést vár.

A világpiacon az oroszok számára vártnál kedvezőbb, 51,5 dolláros hordónkénti olajárral számolva 12,5 százalékot valamivel meghaladó inflációra számít jövőre - amivel viszont alaposan ellentmond főnökének. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök (képünkön) ugyanis tegnap úgy nyilatkozott a TASZSZ-nak, hogy 2016-ban akár a 6,4 százalékra is leszoríthatják a pénzromlás mértékét.

Az utóbbi napokban befutott gazdasági adatok nem sok optimizmusra adnak okot. Az év első hét hónapjában a gazdasági minisztérium jelentése szerint 3,6 százalékkal csökkent az orosz GDP az előző évihez képest, ez azonban júliusban 4,6 százalékra gyorsult. Az egyetlen pozitív jelenség, hogy az év eleje óta először bár csekély, de némi növekedést tapasztalhattak - a júliusi GDP 0,1 százalékkal meghaladta a júniusit.

Medvegyev az orosz televízióknak adott interjújában kiemelte, hogy a legoptimistább becslés, a gazdasági minisztériumé szerint jövőre a GDP közel 1 százalékkal nő, de még a legpesszimistább, a jegybanki prognózis is zéró növekedéssel számol, vagyis vége lehet a recessziónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK