Andor: a mobilitás önmagában nem oldja meg a munkanélküliséget

Az Európai Unióban komoly problémát jelentő ifjúsági munkanélküliséget nem oldja meg önmagában a munkaerő mobilitása, ehhez helyi és nemzeti erőfeszítésekre, a gazdaság serkentésére van szükség - mondta csütörtöki római sajtótájékoztatóján Andor László foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos.
MTI, 2014. január 9. csütörtök, 16:30
Fotó: Napi.hu

A biztos, aki ismertetése szerint az évet az Athénban és Rómában az EU-elnökséget 2014-ben betöltő két tagállamban a munkanélküliségről és a szegénységről folytatott találkozókkal kezdte, kijelentette: az állás nélküli fiatal generáció szenved. Ez nem egyéni, hanem európai méretű gazdasági, politikai és társadalmi probléma. Ugyanakkor hangsúlyozta: az EU elégséges forrást biztosít a fiatalkori foglalkoztatottság erősítésére. Ez a következő két évben összesen 6 milliárd eurót jelent azoknak a tagállamoknak, ahol a fiatalok munkanélkülisége túllépte a 25 százalékot.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a fiatalkori munkanélküliséggel szemben tavaly februárban elindított Ifjúsági Garancia (Youth Garantee) programra, amelynek célja, hogy a 25 év alatti állás nélküli fiatalok négy hónapon belül munkapiaci lehetőségre találjanak. Andor elmondta: a számos kezdeményezés között az Európai Bizottság a jövő héttől hatékonyabbá teszi az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) állásközvetítő és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információs portáljának működését.

A biztos a sajtótájékoztatót követően felszólalt az olasz felső házban, majd Enrico Letta olasz kormányfővel, valamint Enrico Giovannini olasz munkaügyi miniszterrel és Carlo Trigilia területi kohézióért felelős miniszterrel tárgyal Rómában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.09 17:01

...az eredeti tőkefelhalmozáson /világ kifosztásán/ átesett országokban sok a kis-középtőkés ,és ők így sok munkahelyet tudnak teremteni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html