BUX
38240

Andor: elsőbbséget kell adni a munkahelyteremtésnek

Egyes országokban a munkahelyteremtésnek - különösen az ifjúsági munkanélküliség mérséklésének - nagyobb prioritást kell adni, és akár a gazdasági növekedés megteremtésénél is kiemeltebben kezelni, hangsúlyozta Andor László magyar EU-biztos Davosban a Világgazdasági Fórumon a Bloombergnek adott interjújában.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 10:20

A legnagyobb aggodalom most a növekedést övezi. A munkanélküliség már vélhetően tetőzött elmúlt év második felében, és ebben az évben lassú javulásnak indul, de a kép nagyon vegyes az EU-ban - mondta Andor László a Bloomberg tévének adott interjújában, Davosban.  

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelősi biztos rámutatott arra, hogy egyes országok - például Németország, Hollandia, Ausztria - nagyon jól szerepeltek, alacsonyan tudták tartani a munkanélküliséget, különösen a fiatalok munkanélküliségét, más tagállamokban azonban nagyon kritikus a helyzet. Ezekben az országokban a kormányoknak a munkahelyteremtést kellene előtérbe helyezni, akár még a gazdasági növekedésnél is nagyobb prioritásként kezelni ennek társadalmi kockázatai miatt - vélekedett a biztos.Andor utalt arra, hogy a tagállamok munkaügyi minisztereinek múlt heti informális, gödöllői tanácsülése is kiemelt célnak tekintette az uniós szinten 21 százalékos ifjúsági munkanélküliség gyors csökkentését.Az európai munkaidő direktíva felülvizsgálatára vonatkozó kérdésére, miszerint nem jelentene-e túl nagy terhet a vállalatoknak egy ilyen szabályozás, Andor úgy válaszolt: ez még mindig a szociális partnerek közötti egyeztetés fázisában van, ezért még korai lenne erről bármit is mondani.

A biztos ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy ez a direktíva a foglalkoztatottságra nem lesz negatív hatással, ez egy 21. századi környezetnek megfelelő szabályozás lesz, amely kellő rugalmasságot és a munkavállalók számára biztonságot biztosít. Utóbbra már csak azért is szükség lenne, mert egy hosszabb munkaerő-piaci aktivitásra és későbbi nyugdíjba vonulásra kell felkészülni.

Andor szerint egy ilyen szabályozás nem okozna versenyhátrányt az EU-nak Ázsiával vagy az Egyesült Államokkal szemben. Ez a növekedést és a versenyképességet fogja ösztönözni - vélekedett a Bloombergnek.Davosi Világgazdasági Fórumon a biztos a legfontosabbak között említette még azokat a feladatokat, amelyek a válság miatt megnövekedett munkanélküliség taróssá válása ellen irányulnának. A biztos közös európai feladatként emelte ki, hogy az unió ne hagyja magára azokat az országokat, amelyeket a pénzügyi spekuláció sodort bajba.