A magyar biztos magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: ennek az uniós javaslattevő-végrehajtó intézményben természetesen nem örülnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben sok pénzigényes célkitűzést kellene finanszírozni uniós szinten, és a brüsszeli bizottság eredeti javaslata ezt a célt szolgálta, néhány jelentős nettó befizető tagállam a közös kiadások erőteljes lefaragásának az igényével lépett fel.

Arról, hogy várhatólag milyen területről nyeshetnek még tovább a mostani csúcson - miután a tavaly novemberi állam-, illetve kormányfői értekezleten csak a megállapodás közelébe jutottak el, teljes körű egyetértés nem jött létre -, a magyar EU-biztos valószínűtlennek vélte a magyar szempontból kiemelkedő jelentőségű kohéziós keret kárára történő további kurtítást. Szerinte inkább más uniós szintű pénzügyi eszközök - például az úgynevezett európai összekapcsolási eszköz - kerete lehet további vesztese az alkudozásnak.

Andor elmondta: a maga részéről arra törekedett, hogy a foglalkoztatás- és szociálpolitika erősen kerüljön ki a vitából, "a szociális dimenzió pozitív képet mutasson". Erre szerinte jó esélyt adott az, hogy a munkanélküliség elleni küzdelem, a munkahelyteremtés ügye az elmúlt évben az EU tevékenységében a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt kapott. Az uniós keretköltségvetésen belül a magyar EU-biztos által felügyelt terület legfontosabb pénzügyi forrása - az Európai Szociális Alap - a kohéziós fejezet alá tartozik. Szintén számottevő tétel az úgynevezett Globalizációs Alap - ezt mozgósíthatják például kárenyhítés céljából akkor, ha egy gyárat áttelepítenek olcsóbb munkaerőt kínáló, Európán kívüli térségbe -, valamint a súlyosan nélkülözők segélyezését szolgáló alap.

Andor a foglalkoztatási gondok közül kiemelte a fiatalok körében tapasztalt nagy arányú munkanélküliséget, amelynek visszaszorítása érdekében várhatóan külön uniós pénzügyi eszközt hoznak létre, amely a fiatalok foglalkoztatásának, illetve képzésének finanszírozásához járulhat hozzá. Feltételezése szerint azonban az EU jelenleg erre aligha tud mintegy 10 milliárd eurónál több pénzt elkülöníteni - sőt, talán annyit sem -, márpedig az egyes uniós országokban működő ifjúsági garanciaalap vívmányainak az egész unióra való kiterjesztése mintegy 20-21 milliárdot igényelne - mondta.

Az MFF-re a tagállamok legfelsőbb szintű vezetőinek egyöntetű igenje után - ha az meg is történik a csütörtök-pénteki rendkívüli csúcson - még az Európai Parlamentnek is rá kell majd bólintania. A vitát azonban nem nyithatja újra a parlament, csupán arról dönthet, hogy igent vagy nemet mond az egész csomagra.

 

 

 

valószínűtlennek vélte a kohéziós keret kárára történő további vágást.

 

A fiatalok körében tapasztalt nagy arányú munkanélküliség visszaszorítása érdekében várhatónak várhatónak mondta, hogy külön uniós pénzügyi eszközt hoznak létre, amely a fiatalok foglalkoztatásának, illetve képzésének finanszírozásához járulhat hozzá. Feltételezése szerint azonban az EU jelenleg erre aligha tud mintegy 10 milliárd eurónál több pénzt elkülöníteni - sőt, talán annyit sem -, márpedig az egyes uniós országokban működő ifjúsági garanciaalap vívmányainak az egész unióra való kiterjesztése mintegy 20-21 milliárdot igényelne - mondta.