Az Európai Unióban jelenleg is több mint 80 millió embert veszélyeztet a szegénység, és a tagországok vezetői célul tűzték ki, hogy 2020-ra a szegények és társadalomból kirekesztettek számát EU-szinten legalább 20 millióval csökkentik.

"A szegénység elleni küzdelem egyszerre erkölcsi kötelesség és gazdasági szükségszerűség" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a magyar biztos az MTI tudósítása szerint. Hangoztatta, hogy külön oda kell figyelni a gyermekekre, a fiatalokra, a migránsokra, az idősekre és a többi sérülékeny társadalmi csoportra. Külön említette a romák integrációjának és felzárkóztatásának szükségességét is.

A szegénység leküzdésére tervezett főbb  intézkedések között szerepel a szociális szolgáltatások hatékonyabbá  tétele, valamint a partnerek sokkal szélesebb körének bevonása a  kirekesztés elleni küzdelembe. Támogatni kívánja Brüsszel az úgynevezett  szociális innovációt, azaz a válság utáni Európában újító, intelligens  megoldások keresését arra: miképpen lehet a szociális támogatások  rendszerét hatékonyabbá és eredményesebbé tenni.
 
Fontosnak tartja  az Európai Bizottság az uniós alapok, különösen az Európai Szociális  Alap jobb kihasználását is. Andor László emlékeztetett arra is, hogy a  jövő év elejétől elérhető lesz az új mikrofinanszírozási eszköz, amely a  legkritikusabb helyzetben lévő csoportok tagjait juttatja önálló vállalkozás létrehozásához szükséges hitelekhez.
 
A gazdasági  válság az EU-ban is súlyosbította a helyzetet azzal, hogy még  kiszolgáltatottabbá tette a legkritikusabb helyzetben lévő társadalmi  csoportokat - áll a témáról kiadott közleményben. Ugyanakkor "a  fenntartható és inkluzív növekedéshez kulcsfontosságú a legnehezebb  helyzetben lévő csoportokat a társadalom szerves részévé és a  munkaerőpiacok aktív szereplőivé tenni". A szegénység visszaszorítása a  jövőbeli növekedés motorja lehet - tette hozzá a bizottság.
 
Andor  László azt is elmondta, hogy a programnak megfelelően az uniós  tagállamoknak most ki kell tűzniük saját céljaikat, majd évente  jelentést kell tenniük az elért haladásról. A társadalmi kirekesztés és a  szegénység elleni küzdelemben a tagállamoknak kell vezető szerepet  vállalniuk. A bizottság támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket,  többek között a szociális védelemre vonatkozó, a foglalkoztatási, az  oktatási programok, valamint az uniós támogatások mobilizációjával -  szögezte le a magyar biztos.
 
Az uniós kormány szerint "a  szakpolitikák teljes spektrumán" szükség van új intézkedések  bevezetésére, mint a szegénység generációról generációra való  átörökítésének megelőzése, a gyermekszegénység leküzdése, a kisebbségi  csoportok, köztük a romák társadalmi és gazdasági integrációjára  irányuló erőfeszítések fokozása.
 
Andor László szerint a  szegénység elleni küzdelem terén a bizottság szorosan együtt kíván  működni az EU-t a következő félévben irányító magyar elnökséggel. Több közös prioritás is található az elnökségi és a  bizottsági programban. Kiemelte ugyanakkor, hogy az uniós roma-keretstratégiát, amelyről  már egyeztetett a két fél, és amelyről az uniós testület várhatóan  áprilisra készít előterjesztést. A magyar tervek között külön méltatta a  biztos a gyermekszegénység elleni fellépést is.