Andor: munkanélküli-biztosítás kellene az EU-ban

A Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) keretében a részlegesen összevont munkanélküliségi biztosítási rendszer egyértelmű gazdasági előnnyel járna mindenki számára, hiszen az időnként bekövetkező recessziók jóval enyhébbek, kevésbé pusztítóak lennének - írta a Világgazdaság keddi számában megjelent írásában Andor László, az Európai Bizottság biztosa.
MTI-Eco, 2014. június 17. kedd, 07:54
Fotó: MTI/EPA

Andor László szerint ebben a rendszerben az állampolgárok azt éreznék, hogy az EU nem egyszerűen szabályokat és feladatokat ad nekik, hanem konkrét, személyre szóló anyagi segítséget is, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A közös munkanélküli biztosításra a német Sebastian Dullien és más szakértők részleges modellszámításokat végeztek már, és ezeket az Európai Bizottság és független agytrösztök több alkalommal vitára tűzték. A következő lépés az, hogy a tagországok miniszterei tárgyaljanak erről az opcióról - ez júliusban, a Milanóban megrendezendő informális tanácsülésen történik majd meg - írta Andor László.

A biztos ismertette: a Dullien-modell lényege a ciklikus és strukturális munkanélküliség szétválasztása, és az előbbi által érintettek közös fedezet alatt történő, EU-szintű minimumot megszabó támogatása. Tehát például a közös alap finanszírozná az elvesztett jövedelem 40 százalékát 6 hónapig. Természetesen a tagországok saját hatáskörben ezt kiegészíthetik egy jóval magasabb szintig, és jóval tovább, mint fél évig - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK