Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Forbes azt írja, hogy Andrej Babis a koronavírus-járvány nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot - összegez az MTI.

A leggazdagabb csehek listáját, amelyben Andrej Babis a negyedik helyet foglalja el, változatlanul Petr Kellner, a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa vezeti, vagyona 293 milliárd korona (3955 milliárd forint). Kellner a cseh gazdagok első tízeséből az egyetlen, akik egy év alatt szegényebb lett, mégpedig 57 milliárd koronával. Ennek legfőbb oka a világ számos országában fogyasztási kölcsönöket nyújtó Home Credit csoport ide féléves vesztesége 16,8 milliárd korona értékben. Ez a veszteség alapvetően annak következménye, hogy a csoport a koronavírus-járvány kockázatainak áthidalására nagy összegű tartalékalapot volt kénytelen létrehozni.

A PPF október elején hivatalosan is átvette az ellenőrzést a Central European Media Enterprises (CME) médiacsoport felett, amely Kelet- és Közép-Európa több országában működtet nagyon sikeres televíziókat. A cseh sajtó úgy véli, hogy ezzel a PPF komoly politikai szereplővé is vált a régióban. Kellner azt állítja: nem akar politizálni, csak üzletelni.

A második helyen Radovan Vítek ingatlankereskedő van 86 milliárd koronával (1161 milliárd forint), akit a harmadik helyen Daniel Kretinsky követ, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyonát a Forbes 78 milliárd koronára (1053 milliárd forint) becsüli. Az ötödik helyen Karel Komárek az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa van 71 milliárd koronával (958 milliárd forint).

A leggazdagabb magyar jelenleg Csányi Sándor, az OTP Bank vezére, akinek 310 milliárd forint volt a vagyona a 100 leggazdagabb 2020 című kiadvány szerint.