Megbukott Merkel kijelölt utódja

Hiába választotta ki Angela Merkel német kancellár utódjának Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU jelenlegi vezetője bejelentette, nem indul el Németország legmagasabb közhivataláért. A pártelnöki tisztségről is lemond.
Szabó Dániel, 2020. február 10. hétfő, 10:04
Fotó: Getty Images

Annagret Kramp-Karrenbauer tavaly vette át a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői posztját Angela Merkeltől 2018 decemberének elején. Emiatt - és a kancellárral fennálló bizalmas viszonya - szinte mindenki biztosra vette a német belpolitikában, hogy Kramp-Karrenbauer lehet a CDU-CSU szövetség kancellárjelöltje.

Hétfőn viszont a kereszténydemokraták szóvivője bejelentette - a Deutsche Welle szerint -, hogy Kramp-Karrenbauer nem indul a legmagasabb német közjogi méltóság posztjáért. Így hosszú ideje először nem tudni, hogy ki lehet a CDU jelöltje, mert az már biztos, hogy Angela Merkel nem indul újra a kancellárságért. Emellett a pártelnökségről is lemond.

Az 57 éves Kramp-Karrenbauer nem vonul most vissza a politikától: továbbra is marad a szövetségi köztársaság védelmi minisztere. Ezt a posztot a most már az Európai Bizottság elnöki tisztségét viselő Ursula von der Leyentől vette át tavaly tavasszal.

Az elmúlt időszakban Kramp-Karrenbauer több botrányba is belekeveredett pártja miatt. A legutoljára épp a múlt héten kellett magyarázkodnia: a CDU türingiai képviselői együtt szavaztak a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párthoz tartozó kollégáikkal a türingiai tartományi miniszterelnök-választáson. Sutba dobták a világháború utáni Németország politikai alapelvét, vagyis hogy a szélsőségességet kerülik a konzervatív mérsékelt pártok.

A CDU és az AfD a liberális FDP jelöltjét, Thomas Kemmerichet választotta meg tartományi kormányfőnek egyetlen szavazat többséggel Bodo Ramelowval, a Baloldal párt újraválasztásáért indult jelöltjével szemben, akit saját pátján és az SPD-n túl a Zöldek is támogattak. Végül a konfliktust és a helyzetet Angela Merkelnek kellett elrendeznie.

Kramp-Karrenbauertől nemcsak Németországban, de az Európai Unióban, pontosabban az Európai Néppártban (EPP) is többet vártak megválasztásakor. Részben emiatt is találkozott volna épp február 10-én lemondásának bejelentése napján Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akivel a Fidesz-elnökeként egyeztettek volna a pártcsaládban felfüggesztett párt sorsáról. A német sajtó szerint a német politikus egy sajátos javaslattal fogadta volna a budapesti kormány vezetőjét: egy alapszerződésbe írták volna az EPP értékrendjét, amely alapján rendes eljárást folytathatnának a renitens pártokkal szemben. Kérdéses, hogy mi lesz a hétfői találkozó sorsa így.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.10 20:37

Zavar az erőben! Már Türingia liberálisa is fasiszta lett, a CDU-val együtt! Putyin, Trump, BoJo, Erdogan, Orbán, Kaczinsky röhög a markába!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.10 20:29

Jelentéktelen, tehetségtelen Merkel báb volt. Senkinek nem fog hiányozni ez az antinő, senki nem fog rá emlékezni. Ein Niemand.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html