Merkel kőkemény ellentámadásba lendült

A német kancellár nem riad vissza azoktól kihívásoktól, amelyekkel az elmúlt hónapokban szembe került, kezdve Donald Trump amerikai elnök megjegyzéseitől az olasz kormány keményedéséig az európai bevándorlás ügyében. Előre lépett a neki tetsző új európai csúcsvezető kiválasztásában is.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 29. szerda, 07:08
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, Angela Merkel kancellár máris talált egy szövetségest ahhoz a tervéhez, hogy az Európai Bizottság következő elnöke német politikus legyen - derült ki a brit express.co.uk cikkéből. Günter Oettinger, az bizottság befolyásos német költségvetési biztosa jónak látná, ha Manfred Weber, az Európai Néppárt EPP európai parlamenti frakciójának vezetője lenne az EPP jelöltje 2019-ben, miután a poszt a luxemburgi Jean-Claude Juncker mandátumának lejártával megüresedik.

Oettinger kijelentette, hogy Weber hiteles és felkészült jelölt lenne, amivel elejét vette, hogy német háziverseny induljon a bizottsági elnöki pozícióért. A biztos azt ígérte, hogy aktívan támogatná kollégáját, ha az a szeptember elején induló jelölési folyamatban ringbe szállna. A hír előzménye, hogy Berlinben kiszivárogtatták: Merkel az Európai Központi Bank helyett inkább az Európai Bizottság élén látna szívesen német politikust. Ezzel az ECB élére Mario Draghi után biztosan nem német pénzügyi szakember kerülne.

Erős kezdés

Ezt megelőzően a kancellár határozott belépővel nyitotta meg az idei ősz politikai csatározásait. Kiállt amellett, hogy Európa sokkal erőteljesebben érvényesítse érdekeit azzal párhuzamosan, hogy Donald Trump, az USA elnöke lyukakat üt az elmúlt 70 év sikeresen működő nyugati biztonsági világrendjén - emeli ki a német politikus őszindító interjújának lényegét a Bloomberg.

Merkel szerint az európai nemzeteknek nem hogy lazítaniuk kellene szövetségüket, hanem éppen ellenkezőleg: Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia a világ ügyeinek intézésében, beleértve ebbe a biztonság, a katonai védelem kérdését is.

Miközben Trump szívesen ostorozza Németország gazdasági túlsúlyát és kereskedelmi világháborút indított, Olaszország pedig uniós befizetése felfüggesztésével fenyegeti az EU-t a bevándorlással kapcsolatos vitában, Merkel ismét letette a voksát Európa kiemelkedő szerepe mellett bármilyen nemzetek feletti probléma kezelésében.

Offenzíva

A kancellár azzal indította az új politikai évadot, hogy ötéves kihagyás után fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfőt Berlinben, majd elutazott Azerbajdzsánba, ahol támogatásáról biztosította a Közép-Keletet és Európát Törökországon át összekötő déli gázfolyosó létrehozását, amelyen át azeri, türkmén és idővel iraki, illetve iráni gáz érkezhet Európába. Ez segít az EU orosz gázfüggőségének mérséklésében.

A héten három afrikai országban folytatja politikai offenzíváját, amelyeknek befektetési támogatást ígér gazdasági fejlődésük erősítése érdekében, ami a kiindulópontján járulhat hozzá az Európába irányuló bevándorlás megfékezéséhez. Ezt követően heteken belül találkozik Emmanuel Macron francia államfővel, akivel az eurózóna megerősítéséről egyeztet. Arra is maradt ideje, hogy telefonon beszéljen Trumppal, akivel biztosították egymást arról, hogy támogatják az USA és az EU közt kezdődött tárgyalásokat a kereskedelmet akadályozó korlátok leépítéséről - tudósított a Reuters.

Európa

Az öreg kontinenssel kapcsolatos nagyobb felelősségvállalás és Németország kapcsolatáról azt mondta, hogy a németeknek Európában, az európai megoldásokban kell bízniuk! Nagy felelősség hárul rájuk abban, hogy Európát a világtársadalom erős résztvevőjévé tegyék, ami a fejlődés, a béke és a szabadság biztosítéka.

Finoman kiállt külügyminisztere, Heiko Maas mellett, aki a napokban arról beszélt, hogy alternatív nemzetközi pénzügyi elszámolási rendszert kell kiépíteni az USA befolyása alatt álló szisztéma mellett. Maas arra reagált ezzel, hogy miután a Trump-adminisztráció felrúgta a hat nagyhatalom és a perzsa állam atomalkuját, nem csak az amerikai cégeket tilthatja ki Iránból, hanem az európai vállalatokra is rá tudja kényszeríteni akaratát, miután lezárhatja előttük a nemzetközi pénzügyi csatornákat.

Merkel ugyan nem állt egyértelműen e mögé a javaslat mögé, de jelezte, hogy alapvetően egyetértés van a kormányán belül azzal kapcsolatban, hogy Európának magának kell formálnia a sorsát.

Ugyancsak óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az EU szeptemberi informális csúcstalálkozóján közös nevezőre hozhatják-e végre a tagállamok bevándorlási politikáját. Bízik abban, hogy sikerül előrehaladást elérni ezen a téren a tanácskozásig hátralévő időben, de ezek az egyeztetések igen-igen nehezek.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.08.29 19:20

@Czirok_a_gasztroblogger: " Hogyne, Móricka. Mondom én hogy totál idióták gyülekezete az.

Ha ha ha ha ha "

Nincs köztünk ezen a téren vita. Ha te vagy a magyarországi fizetett trolljuk, akkor más bizonyíték nem is kell. Nincs lóvé az értelmes trollokra mert Kelet-Ukrajna és Szíria mészérszékei viszik a pénzt, rátok már csak az jut ami marad ( az apró ?) Kopejkáért csak ez kapható.....


Móricka


HA-HA-HA.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 19:04

@Darabont1453: "Az FSZB elcseszte"

Hogyne, Móricka. Mondom én hogy totál idióták gyülekezete az.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.08.29 18:59

@Czirok_a_gasztroblogger: " de, meggyilkolták. Valakik. Ennyit lehet tudni, meg annyit hogy Putyinnak egyik sem állt érdekében, a nyugati provokátoroknak annál inkább. Szkripal, angol aktivista tózse. Ha Putyin el akarna tenni valakit láb alól, az Navalnij és Hodorkovszkij volna, nem kis halak, Móricka.

Ha ha ha "

Akkor csakis az lehet a valóság, hogy ezek az emberek öngyilkosok lettek, és csak azért, hogy a drága jó Vlagyimir Vlagyimirovicsot besározzák. Szkripal is magára pancsolta az idegmérget, amit a sarki csemegeboltban vett, csak már lejárt a szavatossága én sem hatott eléggé. Móricka !!!!! Ha-ha-ha....

Hodorkovszkij ? Hát az Putyin engedte ki a börtönből és utána nyugatra, mégpedig azért mert már semmit sem számít, a vagyonát elkobozták, teljesen veszélytelen figura. Majd ott megöli valaki ha rázza a lábát és veszélyes lesz de kussba van. Trockij is elment Mexikóba, és mire ment vele ?
Ami a Szkripál ügyet illeti azt szerintem egyszerű magyarázni. Az FSZB elcseszte, ugyanúgy mint annak idején Ali Akcsa is elcseszte II. János Pál megölését ( és most könyörgöm annyira maradjunk a valóságnál, hogy ne a bolgár titkosszolgálatra kenjük a kakit mert a KBG volt ). Ez van. Ami Navalnijt illeti ő még él, de nem hinném, hogy megéli az öregkort egyszer majd az utcán sétálva " egy FSZB-s hajléktalan " leszúrja és kirabolja ( elveszi a tárcáját és a telefonját )....Oszt jónapot ! A Nyemcov gyilkosság után kell egy kis szünet a következő likvidálásig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 17:07

@Darabont1453: de, meggyilkolták. Valakik. Ennyit lehet tudni, meg annyit hogy Putyinnak egyik sem állt érdekében, a nyugati provokátoroknak annál inkább. Szkripal, angol aktivista tózse. Ha Putyin el akarna tenni valakit láb alól, az Navalnij és Hodorkovszkij volna, nem kis halak, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.08.29 16:30

@Czirok_a_gasztroblogger: " Láthatóan totál idióták gyülekezete ez a KGB, ugye Móricka?"

Te vagy a KGB és a hülyeség szakértő. Ha te mondod elhiszem...

Egyébként nem gyilkolták meg Nyemcovot és Politkovszkaját ? Találkoztál velük a legutóbbi összevonáson a Seremetyevón csekkolás közben ? Mesélj, hogy vannak ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html