Angela Merkel gyors döntéseket akar

Angel Merkel német kancellár szerint minél hamarabb meg kell állapodni az uniós helyreállítási alapról.
Domokos László, 2020. június 18. csütörtök, 11:45
Fotó: AFP

Határozottan és gyorsan kell cselekedni az Európai Unióban (EU) a koronavírus-járvány miatt keletkezett válság leküzdéséért, és még a nyári törvényhozási szünet előtt meg kellene állapodni a következő hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) az MTI beszámolója szerint.

A júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programját és a pénteki EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az EU történetének legnagyobb kihívása, amelyet egyetlen tagállam sem tud megválaszolni egyedül.

Soha nem volt még annyira fontos az összetartás és a szolidaritás, mint most. Csak "együtt és egymásért" cselekedve lehet megbirkózni a kihívással. "Nem lehetünk naívak, az antidemokratikus erők, a radikális, autoriter mozgalmak arra várnak, hogy gazdasági válság legyen", amelyet felhasználhatnak céljaikra - mondta a német kancellár, aki szerint a küzdelem a tartós fejlődésért az EU valamennyi térségében "politikai eszköz a populisták és a radikálisok ellen".

A világjárvány drámai következményei megkövetelik, hogy az EU vállaljon nagyobb felelősséget a globális ügyekben - fogalmazott Merkel. A német kancellár szerint a világnak szüksége van Európa erős szavára az emberi méltóság, a demokrácia és a szabadság védelméhez.

A német soros elnökség egyik központi témája az EU és Kína kapcsolata lesz. Az ázsiai ország "stratégiai partner", amelyhez valamennyi EU-tagországnak egységesen, közös elvek alapján kell viszonyulnia, mert csak így lehet hatékonyan képviselni az európai értékeket és érvényesíteni az érdekeket. Kínával "nyitott párbeszédet" kell folytatni olyan témákról is, mint az éghajlatvédelem, a jogállamiság, az emberi jogok helyzete és Hongkong jövője.

További súlyponti elem az EU és Afrika kapcsolata - mondta a kancellár, kiemelve, hogy Afrikát nem mindig csak gondok forrásaként, hanem "a jövő kontinenseként" kell kezelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK