Angela Merkel német kancellárt mélyen aggasztja, hogy gyorsan nő a regisztrált fertőzöttek száma Németországban - mondta a Deutsche Welle angol nyelvű kiadása szerint Steffern Seibert, Merkel szóvivője. El kell kerülni, hogy a vírus exponenciális tempójú terjedésre váltson - tette hozzá a szóvivő.

A kancellár hétfőn a nagyobbik német kormánypárt, a CDU vezetői előtt beszélt videokonferencián. Arra figyelmeztetett, hogy a napi ismertté vált fertőzések száma meghaladhatja a 19 ezret Németországban - szivárogtatták ki a résztvevők az AFP-nek és a Bildnek.

A Robert Koch Intézet adatai szerint a múlt héten az új fertőzések száma kétezer körül ingadozott, miközben Franciaországban és Spanyolországban tízezerre ment fel ez a mutató. (Németország lakossága nagyjából közel kétszer, illetve harmadával nagyobb a spanyol és a francia népességnél.) A járvány áprilisi szakaszában a németországi fertőzések maximuma valamivel hatezer felett volt.

Gyorsan be kell avatkoznunk a fertőzés terjedésének megfékezésére - fogalmazott a kancellár CDU-s vezetőtársainak. Világos prioritásokat kell felállítanunk, mármint a gazdaságot mozgásban kell tartanunk, az iskolákat és az óvodákat, a bölcsődéket nyitva kell tartanunk, a futball most másodlagos kérdés. Merkel szerint aggodalomra adnak okot a rendezvények, a bárok, a kocsmák, a vallási események és a hétköznapi társasági élet. A gócpontokra azonnal le fognak csapni, kérni fogják az embereket, hogy a tél közeledtével még szigorúbban tartsák magukat az ismert megelőzési szabályokhoz.