Angela Merkel: átfogó közbiztonság-erősítő csomag készül

A franciaországi és németországi támadások miatt átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal jelentkezik a német jobboldali CDU/CSU pártszövetség - mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke egy csütörtöki interjúban.
MTI, 2016. augusztus 18. csütörtök, 20:38
Fotó: MTI/EPA

A politikus a CDU honlapján közölt videointerjúban kiemelte: a nizzai terrormerénylet, a müncheni vérengzés és a würzburgi, illetve ansbachi terrortámadás után érthető, hogy az emberek aggódnak és nagyon fontosnak tarják a biztonságot, de nem lenne helyes, ha az iszlamista terrorizmusra az életvitelük megváltoztatásával reagálnának.

Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat, ezért az államnak kell lépnie - mondta Angela Merkel.

A támadások, merényletek tanulságai alapján egyebek mellett erősíteni kell a közterületi rendőri jelenlétet, ki kell terjeszteni a kamerás térfigyelő rendszereket, és gondoskodni kell arról is, hogy a biztonsági szervek lépést tartsanak a közösségi média fejlődésével - mondta a kancellár.

A következő napokban Thomas de Maiziere CDU-s szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyminisztereinek javaslatai alapján átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal állnak elő - tette hozzá.

Intenzíven dolgoznak a megoldáson

Mindent megteszünk a biztonságért, ami csak emberileg lehetséges - húzta alá Angela Merkel.

Arra a kérdésre, hogy mit tud mondani a menekültek társadalmi beilleszkedésének kilátásairól érdeklődő párttagoknak, elmondta: az emberek elvárják, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérők ügyük elbírálása után távozzanak az országból, és azt is elvárják, hogy a Németországban maradó menekültek beilleszkedjenek.

A kormány "nagyon intenzíven" dolgozik azon, hogy a jogosulatlan kérelmezők elhagyják az országot, a védelemre szoruló embereknek pedig sok segítséget nyújt, például nyelvi és integrációs kurzusokkal, de el is várja tőlük, hogy megtanulják a nyelvet, betartsák a törvényeket és elkötelezzék magukat a német értékrend mellett - jelentette ki.

Szankciók katalógusa készült

A beilleszkedésre nem hajlandó emberekkel szembeni fellépésre az utóbbi hónapokban "szankciók egész katalógusa" készült, amely a többi között a kiutasítás szabályainak szigorítását tartalmazza - mondta a kancellár. A szilveszterkor többnyire észak-afrikai férfiak által nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokra utalva hangsúlyozta: "Köln tanulsága", hogy a korábbinál sokkal könnyebben ki lehet toloncolni a bűnelkövetővé váló külföldieket.

Elvárjuk az emberektől, hogy tartsák be a törvényeket, különben távozniuk kell - mondta Angela Merkel.

Az ügy másik oldala a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért - tette hozzá, kiemelve, hogy ebben fontos szerepe van az EU-Törökország megállapodásnak. Arra kell törekedni, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak emberhez méltó életlehetőséget.

Nincs más megoldás, ha Németország csökkenteni akarja az érkezők számát, és figyelembe veszi, hogy a menekültek a "kulturális szülőföldjük" közelében gyakran sokkal jobban tudnak élni, mint attól több ezer kilométeres távolságra - mondta a német kancellár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.18 21:24

Két hét alatt rendet teszünk! Hol hallottuk ezt már?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.08.18 21:18

Mintha pont ma jelent volna meg egy cikk, hogy szerinte a terrorizmus nem a migrációval jelent meg Németországban.
Kérdések:
1. Akkor eddig mit csináltak? Tapsra vártak?
2. Ha nem változott semmi, akkor ez minek?
3. Hazudik, ahogy egy jó libsi (megengedően: tetszőleges politikus) tenné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html