Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus a CDU honlapján közölt videointerjúban kiemelte: a nizzai terrormerénylet, a müncheni vérengzés és a würzburgi, illetve ansbachi terrortámadás után érthető, hogy az emberek aggódnak és nagyon fontosnak tarják a biztonságot, de nem lenne helyes, ha az iszlamista terrorizmusra az életvitelük megváltoztatásával reagálnának.

Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat, ezért az államnak kell lépnie - mondta Angela Merkel.

A támadások, merényletek tanulságai alapján egyebek mellett erősíteni kell a közterületi rendőri jelenlétet, ki kell terjeszteni a kamerás térfigyelő rendszereket, és gondoskodni kell arról is, hogy a biztonsági szervek lépést tartsanak a közösségi média fejlődésével - mondta a kancellár.

A következő napokban Thomas de Maiziere CDU-s szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyminisztereinek javaslatai alapján átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal állnak elő - tette hozzá.

Intenzíven dolgoznak a megoldáson

Mindent megteszünk a biztonságért, ami csak emberileg lehetséges - húzta alá Angela Merkel.

Arra a kérdésre, hogy mit tud mondani a menekültek társadalmi beilleszkedésének kilátásairól érdeklődő párttagoknak, elmondta: az emberek elvárják, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérők ügyük elbírálása után távozzanak az országból, és azt is elvárják, hogy a Németországban maradó menekültek beilleszkedjenek.

A kormány "nagyon intenzíven" dolgozik azon, hogy a jogosulatlan kérelmezők elhagyják az országot, a védelemre szoruló embereknek pedig sok segítséget nyújt, például nyelvi és integrációs kurzusokkal, de el is várja tőlük, hogy megtanulják a nyelvet, betartsák a törvényeket és elkötelezzék magukat a német értékrend mellett - jelentette ki.

Szankciók katalógusa készült

A beilleszkedésre nem hajlandó emberekkel szembeni fellépésre az utóbbi hónapokban "szankciók egész katalógusa" készült, amely a többi között a kiutasítás szabályainak szigorítását tartalmazza - mondta a kancellár. A szilveszterkor többnyire észak-afrikai férfiak által nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokra utalva hangsúlyozta: "Köln tanulsága", hogy a korábbinál sokkal könnyebben ki lehet toloncolni a bűnelkövetővé váló külföldieket.

Elvárjuk az emberektől, hogy tartsák be a törvényeket, különben távozniuk kell - mondta Angela Merkel.

Az ügy másik oldala a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért - tette hozzá, kiemelve, hogy ebben fontos szerepe van az EU-Törökország megállapodásnak. Arra kell törekedni, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak emberhez méltó életlehetőséget.

Nincs más megoldás, ha Németország csökkenteni akarja az érkezők számát, és figyelembe veszi, hogy a menekültek a "kulturális szülőföldjük" közelében gyakran sokkal jobban tudnak élni, mint attól több ezer kilométeres távolságra - mondta a német kancellár.