Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tisztségre egyedüliként jelölt politikust a küldöttek 96,72 százaléka támogatta. Ez pártelnöki pályafutásának második legjobb eredménye.

Angela Merkel 14 éve vezeti a pártot és sorban nyolcadik alkalommal választották meg elnöknek. Eddigi legjobb eredményét 2012-ben érte el, akkor a szavazatok 97,94 százalékát szerezte meg a kongresszusi elnökválasztáson.

Az egykori NDK-ban felnőtt, fizikus végzettségű politikus 2005 óta Németország kancellárja. A kongresszus előtt adott interjúiban a 2017-ig tartó jelenlegi kormányzati ciklus vége előtti távozásáról szóló találgatásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kitölti hivatali idejét, és a jövőre vonatkozó terveit a megfelelő időpontban ismerteti majd.

Angela Merkelnek nincs komoly vetélytársa vagy ellenzéke a CDU-ban, ugyanakkor utódjelöltje sincs, és a kongresszus alkalmából a német sajtóban megjelent elemzésekben közös elem, hogy senki nem tudja, mi történhet Merkel távozása után. A Handelsblatt című üzleti lap például azt írta, hogy a CDU-ban "félnek a Merkel utáni korszaktól", és elhalmozzák dicséretekkel, hogy rábírják a folytatásra. A 60 éves politikus "sikeresebb Napóleonnál" - idézte a lap Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert, a CDU egyik legbefolyásosabb politikusát.

A pártelnök az újraválasztása előtt elmondott több mint 70 perces beszédében sem jelezte, hogy mire készül harmadik kancellári ciklusa után. Azt viszont világosan elmondta, hogy szerinte mire kell törekedniük a konzervatívoknak: meg kell akadályozni, hogy a posztkommunista Baloldal a szociáldemokrata párttal (SPD) és a Zöldekkel összefogva hatalomra kerüljön a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választáson.

Merkel a CDU/CSU pártszövetség természetes koalíciós partnerének nevezte a Bundestagból tavaly kiesett liberális FDP-t, amellyel együtt kormányoztak az előző ciklusban, 2009-től 2013-ig. A liberálisokat nem lehet "végérvényesen leírni" - mondta a pártelnök-kancellár, hangsúlyozva, hogy a közös kormányzás idején számos alapvető fontosságú döntést hoztak, és a jelenlegi nagykoalíciós - CDU/CSU-SPD összetételű - kormány az FDP-vel együtt lerakott alapokra építkezik.

Angela Merkel hozzátette, hogy a konzervatívok a Zöldekkel is hajlandóak kormányt alakítani. Felidézte, hogy a tavalyi Bundestag-választás után el is kezdték a közös kormányzás lehetőségének felmérését célzó egyeztetést, de koalíciós tárgyalásokra végül nem került sor, mert az ökopárt - amely tartományi szinten a CDU-val, az SPD-vel és a Baloldallal is folytat kormányzati együttműködést - elutasította az ajánlatot. Ez sajnálatos fejlemény volt - mondta Merkel.

A CDU elnöke élesen bírálta az SPD-t, amiért Türingia tartományban részt vesz a Baloldal vezette kormányban (Türingia az első tartomány, ahol a sokáig kirekesztett Baloldal miniszterelnököt állíthatott, a párt az SPD-vel és a Zöldekkel alakított kormányt december elején). Az SPD azzal, hogy hatalomra segítette a posztkommunistákat, elismerte, hogy politikája "csődbe jutott" - mondta Angela Merkel a csaknem ezer kongresszusi küldött előtt elmondott beszédében.

Hangsúlyozta: "csak a saját erőnkre támaszkodva, csak egy erős CDU-val" lehet megakadályozni, hogy a Baloldal, az SPD és a Zöldek együtt szövetségi kormányt alakítsanak 2017-ben. A CDU-nak "ezen kell dolgoznia" - mondta Angela Merkel.

A pártelnök-kancellár a konzervatívok kilenc éve tartó kormányzati tevékenységének tulajdonította Németország jó gazdasági helyzetét és nemzetközi tekintélyét. Történelmi jelentőségű eredmény, hogy jövőre az államháztartás kiadásait 1969 óta először új hitel felvétele nélkül fedezik - emelte ki.

A legnagyobb kihívásnak a gazdaság digitális átalakulását és a társadalom elöregedését nevezte. Hozzátette: a CDU-nak tovább kell folytatnia a reformok politikáját, hogy Németország a jövőben is sikeres lehessen. "Legyünk mi a bátrak ezekben az izgalmas időkben" - mondta Angela Merkel.

Külpolitikai ügyekről szólva elítélte Oroszországot Ukrajna területi épségének megsértése miatt és hangsúlyozta, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani, csak a diplomácia eszközeit és a gazdasági szankciókat lehet alkalmazni. Az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatban a fegyelmezett költségvetési politika fontosságát emelte ki.

A CDU 27. kongresszusa szerdán ér véget. A legnagyobb érdeklődést az elnökség újraválasztása övezi. A hétfős testületbe nyolc jelölt pályázik, köztük a 34 éves Jens Spahn, a Bundestag-frakció egészségügyi szakpolitikusa, a fiatal nemzedék képviselői által alapított CDU 2017 nevű informális csoportosulás vezetője. A csoport a párt önálló arculatának erősítését, a CDU politikájának modernizálását szorgalmazza.