Angliában is emelik a nyugdíjkorhatárt

Példátlanul szigorú a brit megszorító csomag, melyet a G20-ak is támogatnak - írja a BBC.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 08:23
Fotó:

A hét végi G20-csúcson a legfejlettebb országok képviselői támogatásukról biztosították a brit konzervatív-liberáldemokrata koalíciós kormány által beterjesztett, az államadósság csökkentését és a gazdaság egyensúlyának visszaállítását megcélzó intézkedéscsomagot - jelentette be David Cameron miniszterelnök a találkozó után.

Legnagyobb visszhangot a nyugdíjkorhatár 66 évre való emelése és az általános forgalmi adó 20 százalékra való növelése váltotta ki. A terv értelmében a férfiak 2016-tól 66 évesen vonulhatnak nyugdíjba, egyes értesülések szerint később ennél is magasabb, 70 év lesz a küszöb. A kormányzat számára ez évi 13 milliárd font megtakarítást jelent. (A statisztikák szerint a most születő brit fiúk 25 százaléka meg fogja érni a századik születésnapját.)

A jelenlegi államadósság megfelezését célzó tervek kulcsfontosságú eleme az ÁFA megemelése is, mely jövő januártól a jelenlegi 17,5 után 20 százalékos kulcsot jelentene. Az ellenzők szerint az intézkedés elsősorban a szegényebb rétegeket érintené a legfájdalmasabban, és az intézkedés gyengíthet a koalíciót képező konzervatív illetve liberális demokrata párt szövetségén, mert a választási harcban, amikor még nem derengett fel a koalíció lehetősége, a liberálisok keményen támadták a torykat mint a lehetséges áfakulcs-emelés eltervezőit.

A megszorítások a 21 ezer font felett kereső közszférában dolgozók bérének befagyasztását, 40 ezer font feletti jövedelműek adójának megemelését, és a jutalmak maximalizálását is érintik.

HOZZÁSZÓLÁSOK