Rossz hír az angliai magyaroknak

Egy brit tanácsadó szervezet szerint a brexit után nem kellene különbséget tenni az EU-ból és a világ más részeiből érkező vendégmunkások között, azaz az uniós állampolgárság semmi előnnyel nem járna.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 18. kedd, 16:25
Fotó: Reuters

Nem indokolt, hogy az EU-tagság megszűnése Nagy-Britannia eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzon az Európai Unióból és az unión kívülről érkező vendégmunkások esetében - idézte az MTI a Migration Advisory Committee (MAC) jelentését.

A szervezetet a belügyi tárca bízta meg tavaly egy átfogó felmérés elkészítésével arról, hogy az EU-s munkavállalók bevándorlása miként hat a brit gazdaságra. A MAC hivatalosan független szervezet, de a brit belügyminisztérium mellett működik.

Folyamodhatnak egy ideig

A MAC arra a következtetésre jutott, hogy a migráció gazdasági hatása nem a külföldi munkavállalók nemzeti  hovatartozásától, hanem szakképzettségüktől, koruktól és az általuk igénybe vett közszolgáltatásoktól függ.

Ezért ha a bevándorlás távlati szabályozása nem képezi majd az Európai Unió és Nagy-Britannia brexit megállapodásának részét, így London önmaga dönthet saját jövőbeni bevándorlási szabályrendszeréről, akkor a MAC olyan rendszer meghonosítását javasolja, amelyben az Európai Unióban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó állampolgárai nem részesülnének kedvezményes elbírálásban.

A brit belügyminisztérium jelenleg érvényes útmutatója szerint az EU-tagországok állampolgárai kétféle tartózkodási jogviszonyért, letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért folyamodhatnak, attól függően, hogy a 2019. március végi kilépést követő, 2020 végéig tartó átmeneti időszak végéig eltöltöttek-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A fotó forrás: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2018.09.22 08:54

Éljen a hard brexit, pár év háborúzás/szívás után újra feljön majd a brittek napja..
ki kell onnan rugdalni a rengeteg kelet európai siserehadat.. akik végülis elfpglalták Brittanniát

Anglia legyen az angoloké !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.09.19 12:37

svájc, norvégia és izland is szabad munkavállalást biztosít az uniós polgároknak, cserébe a hatalmas piachoz való vámmentes hozzáférésért.

jó esély van rá, hogy a britekkel is ehhez hasonló megállapodás fog születni, ugyanis london nem engedheti meg magának ,hogy kiszoruljanak az eu óriási piacáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2018.09.19 11:23

Érdektelen a dolog. Ha szükség van valakire, biztosan maradhat. Ez nem múlik a válás folyamatán, eredményén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html