Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társadalombiztosításra vonatkozó uniós szabályozás lényege, hogy mindenki egy országban fizet tb-t, mert ezzel elkerülhetők a viták, ki, honnan kapja majd a nyugdíját. A megállapodásból azonban az Egyesült Királyság kilép, ami az ott dolgozó uniós polgároknak problémát jelenthet - mondta el a Klubrádiónak adott interjújában Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group a tanácsadó cég jogi partnere.

Eddig azoknak a magyaroknak, akinek Nagy-Britanniában volt a munkája, és ott fizették maguk után - ők vagy a munkáltatójuk - a tb-járulékot, nem volt szükségük további külön eljárásra. Ha a befizetéseikről leadtak egy igazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, akkor Magyarországon már nem kellett tb-t fizetniük.

A nyugdíj esetében kölcsönös elismerés alapján határozták meg a járandóságokat. Ha például valaki ledolgozott negyven évet Magyarországon, meg még tízet Nagy-Britanniában, akkor az itthoni nyugdíjszámításnál a külföldön eltöltött időt is figyelembe kellett venni, és viszont. Ha azonban az EU, vagy Magyarország a brexit után nem köt valamilyen idevágó megállapodást az Egyesült Királysággal, akkor előfordulhat, hogy az említett tíz év nem számít majd szolgálati időnek.