Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Törökországot kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 25 év után elveszítheti a kemalista Köztársasági Néppárttal (CHP) szemben az ankarai főpolgármesteri széket a vasárnapi helyhatósági választáson az Anadolu török állami hírügynökség által a szavazatok 50,32 százalékos feldolgozottsága alapján közölt adatok szerint - adta hírül az MTI.

Az ellenzéki CHP színeiben induló Mansur Yavas 49,56 százalékkal vezet az AKP-s Mehmet Özhaseki előtt, akinek 47,87 százaléka van.

A másik kulcsfontosságú városban, Isztambulban ugyanakkor a kormánypárt jelöltje, Binali Yildirim stabilan, 50,24 százalékkal vezet a CHP-s Ekrem Imamoglu előtt, aki a szavazatok 47,21 százalékát tudhatja magáénak.

A harmadik legnépesebb város, a nyugat-törökországi Izmir vezetése hagyományosan kemalista. A CHP jelöltje, Mustafa Tunc Soyer 58,28 százalékon áll és nagyarányban megelőzi a kormánypárti Nihat Zeybekcit, akinek 37,80 százaléknyi szavazata van.

Ami a pártok összesített támogatottságát illeti, az iszlamista-konzervatív AKP jelenleg az szavazatok 46,77, a vele szövetségben induló nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) 5,55 százalékot birtokol. Az ellenzéki választási szövetségben a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a voksok 31,26 százalékát, míg a nacionalista Jó Párt (IP) azok 6,35 százalékát szerezte meg eddig. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), amely a tavaly júniusi parlamenti választással ellentétben ezúttal nem csatlakozott az ellenzéki szövetséghez 3,25 százalékot tudhat magáénak.

A mostani helyhatósági választásnak különös jelentőséget ad, hogy ez az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd a végrehajtó elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Mintegy 57,1 millió volt a választásra jogosult török állampolgárok száma. A részvételi arány 83,34 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a szavazási hajlandóság némileg lanyhult: a 2014-es helyhatósági választás részvételi aránya még 89,1 százalék, de a 2018-as választásoké is 86,23 százalék volt.

A török belügyminisztérium közlése szerint 310 rendbontásról értesítették a hatóságokat. A kelet-törökországi Malatya tartomány egyik kis falujában két ember meghalt egy szavazóhelyiségben kitört lövöldözésben. A Saadet Partisi (Aranykor Pártja) nevű kis ellenzéki iszlamista párt vezetője, Temel Karamollaoglu a Twitteren azt írta, hogy tömörülésének két tagja az áldozat. Egyikük szavazóbiztosként, másikuk pedig választási megfigyelőként tevékenykedett, amikor a kormánypárti polgármesterjelölt unokaöccse pisztolyával lelőtte őket, mert tiltakoztak az ellen, hogy a szavazófülke használata helyett nyilvános szavazásra igyekeztek rábírni az embereket.

A gyilkosságon felül számos kisebb, a választáshoz köthető verekedés is történt vasárnap Törökországban, amely során késekkel, botokkal és kövekkel támadtak egymásra az eltérő pártok szimpatizánsai. A voksolás biztonságát 553 ezer rendvédelmis felügyelte - írta az MTI.