Annyi a katalán függetlenségi terveknek?

Nem szereznék meg a kormányzóképes parlamenti többséget a három hét múlva esedékes katalán választásokon a függetlenségi pártok - állapította meg a spanyol társadalomkutató központ (CIS) hétfőn közzétett felmérésében.
Szász Péter, 2017. december 4. hétfő, 16:17
Fotó: Pixabay

A november 23-a és 27-e között Katalóniában, háromezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a választásokat az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt nyerheti meg a szavazatok 22,5 százalékával - írja az MTI.

Második helyen a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) végezhet 20,8 százalékos támogatottsággal. Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) nevű függetlenségi formáció 16,9 százalékkal a harmadik lehet, ha a felmérés eredményei beigazolódnak.

Negyedikként kerülhet a törvényhozásba a Katalán Szocialista Párt (PSC) 16 százalékkal, majd a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) következik 8,6 százalékkal, és őt követi a függetlenségi Népi Egység (CUP) nevű párt 6,7 százalékkal.

A pártok versenyében az utolsó helyen végezhet a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP), amely a voksok 5,8 százalékát kaphatja meg.

A választásokon külön induló, a katalán függetlenséget támogató pártok a közvélemény-kutatás szerint összesen a szavazatok 44,4 százalékát szerezhetik meg, ami 66-67 mandátumot jelent a 135 fős parlamentben. A kormányzóképes többséghez 68 képviselőhely megszerzése szükséges.

A kutatás szerint a függetlenséget és az arról szóló népszavazást is ellenző Ciudadanos, PSC és PP összesen 44,3 százalékos támogatottságra számíthat, ez 59-60 képviselői helyre lehet elég.

Mindez azt is jelenti, hogy egyik erő sem lesz képes kormányt alakítani Katalóniában, ha a választásokon ilyen eredmény születik.

A mérleg nyelve a baloldali Katalónia közösen nevű párt lehet, amely ugyan elutasítja az autonóm közösség függetlenné válását, de támogatja, hogy a kérdésről tartsanak népszavazást.

A CIS felmérése rendkívül magas, 84,6 százalékos választási részvételt jósol. A legutóbbi, két évvel ezelőtti helyi parlamenti választásokon a jogosultak 75 százaléka szavazott.

HOZZÁSZÓLÁSOK