Annyira siralmas a helyzet Németországban, hogy január 10-ig bezárnának

Csupán részsikereket hoztak a koronavírus-járvány második hullámának feltartóztatására tett intézkedések Németországban, ezért elkerülhetetlenek az újabb szigorítások - mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).
Domokos Erika, 2020. december 10. csütörtök, 22:07
Fotó: Pixabay

A november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) - idézte az MTI a minisztert.

A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán "oldalazni" kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig "siralmasan" magas. Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább "belefárad" a védekezésbe - mondta a miniszter.

A karácsony és az év vége a leginkább alkalmas arra, hogy csökkentsék az emberek fertőzésveszéllyel járó találkozásainak számát, mert ez eleve egy "nyugalmas" időszak. Ezt a lehetőséget ki kell használni a járványhullám feltartóztatásra, ezért az egész országot, a gazdaságot és a társadalmat "leállító" korlátozásokat kell bevezetni - véli Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Ismét rekordot döntött a napi új fertőződések száma

Ugyancsak újabb korlátozásokat sürgetett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler csütörtöki sajtótájékoztatóján. A sikeresen megfékezett első, tavaszi hullám idején hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, kapcsolatok száma, a második hullám feltartóztatására bevezetett intézkedések - november 2. - óta viszont csupán 40 százalékos a csökkenés. Ennek tulajdonítható, hogy a járványhelyzet továbbra is súlyos - mondta az RKI vezetője, rámutatva, hogy ismét rekordot döntött a napi új regisztrált fertőződések száma, a járvány halálos áldozatainak száma pedig átlépte a húszezret.

Az intézethez az utóbbi 24 órában 23 679 fertőződésről érkezett bejelentés, ez 31 esettel több az előző rekordnál, a november 20-án feljegyzett 23 648-nál. Így már 1 242 203 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 440 halálesetet regisztráltak egy nap alatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 20 372-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 61-gyel, 4339-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 58 százalék - 2505 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 295 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4753 ágy szabad.

Január 10-ig teljes zárlatot javasolnak szakértők

A szövetségi kormány és a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint karácsonytól január 10-ig teljes körű zárlatot kell elrendelni, vagyis meg kell hosszabbítani az iskolai szünetet és be kell zárni a nem létfontosságú termékeket árusító boltokat. A szövetségi kormány vezetői várhatóan a napokban tárgyalnak erről a járványügyi védekezésért felelős tartományi vezetőkkel az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a tartományi kormányfők egyeztető testülete - egy újabb rendkívüli ülésén - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2020.12.12 10:00

@V0LE: Bocsi, éjszaka nem voltam képben. A magyar viszonyokra azért nem akarok érdemben reagálni, mert jelenleg nem ott élek. Kommentelö társak ekezézik azt rendesen.
A német viszonyok azért érdekesek, mert azt látni: az EU-val és a migrációval kapcsolatos balfaszságot követi a coviddal összefüggö. A második hullám kezdete óta legkésöbb, de szerintem a kezdetektöl látni, tudni lehetett, hogy ezt a vírust nem fogják ezek hatástalan intézkedések megállítani, talán egy kissé lelassítani nyáron és majd jön a fekete leves. Az egyetlen, talán hatásos, "kárcsökkentö" teendö a rizikó-páciensek védelme volna, az összes többi csak lófasz és estifény.
Szerintem az értelmesebb politikusok már látják ezt, csak már nem tudnak visszafordulni a megkezdett úton, nem merik bevallani, hogy ezt rosszul csináltuk és csak hajtogatják a hülye mantrát: nem szabad túlterhelni az egészségügyet, az életet mindenáron védeni kell. No ezt hívják IDIÓTIZMUS-nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.12.11 23:53

@tretyakov: "A Bundestag vagyis a Birodalmi Gyülés további diktatórikus intézkedéseket kíván bevezetni, korlátozva ezzel a szabadságjogokat."

Erdekelne hogy szerinted akkor a magyar kijarasi tilalom az micsoda?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jozsi3333, 2020.12.11 23:25

@Sorathul:
Neked sincs bizonyítékod, hogy a korlátozó intézkedéseknek bármi eredménye lenne.
A járványgörbéken én még soha nem láttam semmi erre utaló változást.
Az ellentétes bitonyítékig nyugodtan mondható, hogy a vírus úgy terjed ahogy akar.
És ezt nyugodtan lehet várhatónak is, tekinteni.
Ugyanazt lehetett várni ami tavasszal volt.
A Covid 19 rokona az influenzának.
A meleg tehát nem kedvező neki.
Én azt vártam, hogy a vírus őszel majd újra nekilendül.
Számomra ez igy volt természetes.
Vagyis szerintem nem a szigorú korlátozásoknak volt szerepe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2020.12.11 08:44

@Sorathul: Csak ismételni tudom magamat. Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom az emberi méltóság és a szabadságjogok ilyen fokú megsértését és korlátozását!
AZ EMBERI ÉLET MINDENEKFELETTI VÉDELME NEM INDOKOLJA EZEKET! A hangsúly a mindenekfelettin van.
Ezt nem én mondom , hanem német jogfilozófusok, és ez talán jelent valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.12.11 08:16

@tretyakov:
"korlátozva ezzel a szabadságjogokat"
Nem sok olyan nemzet van, ahol ez nem történne meg jelenleg.

"hiába minden erőlködés"
Kérdezd már meg akkor a magyar vezetést is légy szíves, hogy mit erőlködnek.

"vírus terjed tovább úgy ,ahogy az várható volt"
Nocsak, van esetleg egy tökéletes terjedési modell, amely tükrözi az intézkedések nélküli állapotot? Nosza, dobj már meg vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html