Antibiotikum és fájdalomcsillapító egyes tajvani tejtermékekben

A Tajvanon árusított összes tejtermék akár 70 százaléka is tartalmazhat gyógyszerszármazékokat, amelyek a tejet adó állatok szervezetéből kerültek a termékekbe - írja legújabb számában a Business Weekly című kínai magazin.
MTI-Eco, 2013. november 22. péntek, 12:04
Fotó: Napi.hu

A lap beszámolója szerint a szennyezés a legnevesebb és legkedveltebb gyártók termékeit is érintheti. A lap újságírói által szúrópróbaszerűen beszerzett és laboratóriumi vizsgálatra küldött mintákban többféle vegyi származékot, így antibiotikumokat, lágyítószert, fogamzásgátló tabletta és depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek nyomát találták.

Ezek a szerek a tejet adó tehenek szervezetéből kerültek a termékekbe, és sok esetben ártalmasak lehetnek az emberekre. Hosszú távon allergiát okozhatnak, valamint felhalmozódnak a szervezetben, a gyerekekre és idősekre pedig a felnőtteknél akár tízszer nagyobb veszélyt is jelenthetnek.

A gyártó vállalatok a Business Weeklynek úgy nyilatkoztak, hogy a kérdéses árucikkeket a helyi minőség-ellenőrzési hivatal bevizsgálta, s árusításra alkalmasnak találta. A laboratóriumban kimutatott szerek a tiltott szerek listáján nem szerepelnek, illetve az illetékes tárca nem szabott azokra mennyiségi határt.

Az újságcikk megjelenését követően Taipei Times című tajvani napilap pénteken azt írta, hogy a helyi élelmiszer- és gyógyszerhivatal felszólította az egészségügyi szervezeteket az ügy kivizsgálására és az esetleges bűnösök felelősségre vonására.

HOZZÁSZÓLÁSOK