A szervezet főtitkára, Ahmed Abul Geit szerint a török hadművelet újabb menekülthullámhoz vezet, és veszélybe sodorja az Iszlám Állam elleni küzdelemben elért eredményeket. A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy Törökország északkelet-szíriai katonai művelete során egy arab ország területét szállta meg, és agressziót követett el annak szuverenitása ellen.

Mohamed Ali Alhakim iraki külügyminiszter, az Arab Liga jelenlegi ülésének elnöke szintén elítélte Törökország szíriai offenzíváját. A műveletek "elmélyítik a humanitárius válságot, fokozzák a szíriaiak szenvedéseit, és lehetővé teszik, hogy a terroristák újrarendezzék soraikat" - vélekedett.

Alhakim - a libanoni külügyminiszterrel együtt - felszólította az Arab Ligát, hogy állítsa vissza Szíria tagságát a szervezetben. Eközben az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Anvar Gargas a konfliktus politikai megoldását szorgalmazta.

Az Arab Liga rendkívüli ülését Egyiptom hívta össze. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter jelezte: támogatja a kurdok - szavai szerint - legitim ellenállását a török hadművelettel szemben.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva elősegítse a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.