BUX

Arab bankokat importálna Oroszország

A jegybank is támogatja az orosz parlament tervét, hogy a banktörvény módosításával tegye lehetővé az iszlám bankok bejövetelét Oroszországba.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 17:21

Iszlám bankok kifejezésre juttatták érdeklődésüket az orosz pénzpiaci tevékenységben való részvétel iránt, kezdeményezésüket a nyugati szankciók miatt pénzzavarba került Moszkva szívesen fogadja. Ehhez azonban módosítani kell az orosz banktörvényt, a duma már keresi ennek módját.

Az iszlám bankok ugyanis, amelyek a saria, az iszlám törvények alapján működnek, nem szedhetnek kamatot, csak egyfajta kezelési költséget számíthatnak fel a nyújtott hitelek után. Emellett csak olyan alanyok részesülhetnek náluk hitelben, amelyek tevékenysége nem ütközik a moszlim erkölcsbe, például nem lehet köze sertés, alkohol és fegyverek termeléséhez és értékesítéséhez, valamint prostitúcióhoz, pornográfiához és szerencsejátékhoz - írta a TASZSZ.

Az iszlám bankok bevonásának terve már a múlt évtized eleje óta napirenden van Oroszországban, elsősorban az ország mintegy 20 milliós muzulmán népességére való tekintettel. A nyugati hitelnyújtás tilalma természetesen felgyorsította a folyamatot, és a jegybank alkormányzója, Alekszandr Torsin most közölte: készek párbeszédet kezdeni ezekkel az intézményekkel. Úgy véli, belépésük az orosz pénzpiacra növelné annak megbízhatóságát - különösen az arab ügyfelek szemében.

A központi állami hírügynökség által megkérdezett valamennyi szakértő helyeselte a muszlim bankok bevonását.