Arab tőkeinjekcióval segítik a spanyol bankrendszert

Háromszáz millió eurós tőkeinjekcióval segíti Katar a spanyol takarékpénztárakat - jelentette be a katari kormányfő, spanyol kollégájával folytatott dohai tárgyalásain hétfőn.
MTI-Eco, 2011. február 28. hétfő, 17:46
Fotó:

A tárgyalófelek ugyanakkor nyitva hagyták, hogy az összeg mely pénzintézetek megsegítését szolgálja, befektetési és tőkeerősítési céllal.

José Luís Zapatero spanyol kormányfő Katar után az Egyesült Arab Emírségekbe utazik, hogy ugyancsak spanyolországi befektetésekre bíztasson.

A Moody's hitelminősítő decemberben kiadott alapforgatókönyve a válság nyomán 176 milliárd eurós összesített veszteséget jósolt a spanyol bankrendszer számára, amelyből eddig a pénzintézetek csak az összeg mintegy felét "ismerték el" leírások és tartalékok formájában.

A hitelminősítő várakozásai szerint a spanyol bankrendszer további feltőkésítéséhez újabb 17 milliárd euróra van szükség a bázeli tőkekövetelményekkel összhangban levő, legalább 8 százalékos Tier 1 tőkemegfelelési mutató eléréséhez, az egyéves távlatú nyereségbecslések alapján. (Az 1988-ban meghirdetett Bázel I egyezménycsomagban - amelyet azóta Bázel II és Bázel III néven tovább finomítottak - határozták meg, hogy a nemzetközi színtéren szereplő bankoknak legalább 8 százaléknyi tőkét kell szavatoló tartalékban tartaniuk a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeghez képest. Ez lett az alapvető tőkemegfelelési mutató.)

A spanyol kormány még a válság idején 99 milliárd eurós alapot képzett a gyenge bankrendszer támogatására, ennek eddig csak mintegy negyedét használták fel, főként a kényszerű takarékpénztári egyesülésekre.

Spanyolország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent tavaly az ország statisztikai intézetének nem végleges adata szerint, a hivatalos várakozás borúlátóbb volt, 0,3 százalékos visszaesésről szólt. A tavalyi utolsó három hónapban a GDP 0,6 százalékkal nőtt éves, és 0,2 százalékkal negyedéves összevetésben. Az éves szintű negyedéves bővülés sorban már a második volt, miután az előző hét negyedévben csökkent a GDP.

HOZZÁSZÓLÁSOK