Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a hazai piacon áramhiány lépett fel, Ukrajna megszüntette a szállítást a Krím-félszigetnek. Ezt eddig a Donyecki-medencében levő erőművek biztosították, amelyeket a szeparatisták kezdeményezte harcok és a szénhiány miatt tegnap kénytelenek voltak leállítani. Emiatt Szevasztopolban válságstábot állítottak fel.

A Krím 2,48 milliárd kWh áramot vásárolt az ukrán hálózatból, saját maga maximum 628,6 millió előállítására képes. A tavalyi év második felére 470 MW összteljesítményű szél- és naperőmű átadását tervezték, de miután Kijev leállította a projektek finanszírozását, leállították építésüket.

Az oroszok a félsziget elfoglalása után azonnal siettek felfejleszteni a helyi áramfejlesztő kapacitásokat, hogy megszüntessék a Kijevtől való függést, azonban tervezett "elektromos hídjuk", amely a Kercsi-szoros fölött átvezetve az orosz hálózatból 500 MW áramot juttatna a területnek, csak 2017 közepére lehet kész. Nagyjából ekkorra készülhetnek el az összesen 880 MW áramot szolgáltató új krími és szevasztopoli erőművek - írta az Interfax.