A G7.hu szúrta ki, hogy az Egyesült Államokban már lemodellezték: mennyire jelentős hatással van a gazdaság energiafelhasználására a koronavírus-járvány. Az elemzést az Axios szakemberei végezték el: négy amerikai régiót vizsgáltak meg, hogyan alakult a különböző iparágak villamosenergia-felhasználása március első hetében, illetve a járvány kirobbanása után, március végén.

A legnagyobb visszaesést az autókereskedéseknél mérték (67 százalék), amelyek március végén mindössze harmadannyi áramot fogyasztottak, mint néhány héttel korábban. Nagyjából ugyanez volt a tendencia a ruhatisztítóknál (65 százalék mínusz) és a felére zsugorodó áramigényt produkáló éttermek esetében is. Az ipar 25 százalékos mínuszt produkált márciusban, a vendéglátás viszont csupán tíz százalékos csökkenést mutatott. Utóbbinak az lehet a magyarázata, hogy az üzem-, és szolgáltatási szünet ellenére a rendszerben lévő, nagyobb áramfogyasztású berendezéseket, például a hűtőgépeket nem kapcsolták ki.

A másik oldalon a kórházak 16 százalék pluszt produkáltak, de az italboltok (19 százalék) és pizzériák (20 százalék)  erre is rátettek.

A G7 cikke az amerikai állapotfelmérésre a magyarországi fogyasztási adatokat is rávetítette, megállapítva, hogy nálunk is csökkent az áramfogyasztás.

A jelentős változás nagyjából az autógyárak leállásával egyidőben kezdődött, akkor elkezdett csökkenni a fogyasztás, ami eddig egész áprilisban gyorsuló pályán haladt. A hálózati operátor Mavir adatai azt mutatják, hogy április első három hetében mintegy 8 százalék volt a különbség az egy évvel korábban mértekhez képest. A csökkenés leginkább az importáramot érintette; húsvétkor a magyar villamos energetikai rendszer szinte teljes egészében önellátó tudott lenni.