Áramkimaradás veszélyezteti a gázellátást

Az apróbb összetűzések ellenére idén zavartalanul áramlik a gáz Oroszországból, a Fehéroroszországgal újévkor megújítandó szerződést sem kíséri várhatóan az utóbbi évekhez hasonló orosz nyomásgyakorlás.
NAPI, 2010. december 30. csütörtök, 12:48
Fotó:

A fehérorosz fél arra kérte Oroszországot, hogy ne emelje jövőre 210-220 dollár fölé a gáz árát (a fehéroroszok jelenleg 190 dollárt fizetnek a gázért, míg Európában átlagosan 308 dollárba kerül ezer köbméter gáz) - jelentette be a belorusz miniszerelnökhelyettes, aki egyben reményét fejezte ki, hogy idén nem zárják el a gázcsapot az oroszok, enélkül is sikerül majd megállapodni.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is csekély valószínűséget tulajdonított az idei gázincidenseknek, mondván: Ukrajna és Fehéroroszország is betartja a szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az átlagosnál keményebb téllel harcoló Európai Unió gázellátását nem a tranzitországokkal folytatott viták, sokkal inkább az oroszországi áramkimaradások veszélyeztetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK