Még nem árulják el, miért borult sötétségbe három dél-amerikai ország

Vasárnap estére csaknem teljesen visszaállt az áramszolgáltatás Argentínában, Uruguayban és Paraguayban. Ötvenmillió ember várt erre reggel óta. Azt, hogy miért nem volt áram, csak 15 nap múlva mondják meg.
Szabó M. István, 2019. június 17. hétfő, 07:35
Fotó: Reuters

Vasárnap reggel 7 órától Dél-Amerika három országában is nélkülözni voltak kénytelenek az áramot. A paraguayi tájékoztatás szerint az Argentínával közösen működtetett Yacyretá vízerőmű generátorai álltak le, melynek oka egyelőre ismeretlen. Ennek hatására Paraguaynak déli részén áramkimaradás kezdődött, de Argentínában és Uruguayban is leállt a vasúti közlekedés, nem működtek a közúti jelzőlámpák sem.

Az Edesur argentin áramszolgáltató szóvivője példa nélkülinek nevezte az áramszünetet. "Ez az első alkalom, hogy ehhez hasonló történt az egész országban" - mondta. Az argentin energiaszolgáltató titkárság vezetője, Gustavo Lopetegui az áramszolgáltatás visszaállítása után tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Valami nagyon súlyos dolog történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie". A hatóságok csak annyit közöltek eddig, hogy nem emberi beavatkozásnak tulajdonítható a hosszú ideig tartó áramkimaradás, hanem technikai probléma okozta azt.

Az uruguayi elektromos művek (UTE) jelezte, hogy tizenöt nap múlva lehet majd tisztázni a történteket, miután begyűjtik és feldolgozzák a műszaki balesettel kapcsolatos technikai adatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK