Araszolunk az összeomlás felé - elemzők Merkel beszédéről

A több Európa kínál megoldást az európai országok gondjaira - fejtegette beiktatási beszédében Angela Merkel, Németország újraválasztott kancellárja, ám elemzők szerint kérdés, talál-e bárkit is, aki vele menne azon az úton, amelyet ezzel a jelszóval építene.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 12:48
Fotó: Napi.hu

A jól ismert gyógyszert kínálta Európának bajai kezelésére Angela Merkel a német parlamentben elmondott beszédében: több Európát. A harmadik ciklusát kezdő kancellár arról értekezett, milyen fontos Németországnak az integrált Európa és leszögezte, hogy erősíteni fogják az eurótagországok gazdaságpolitikájának összehangolását. Ezzel kívánják javítani az övezet versenyképességét.

Ez az a cél, amelynek eléréséért lobbizni fog Brüsszelben - és ehhez már a mai és holnapi uniós csúcsértekezleten hozzálát. Németország ugyanis csak akkor lehet hosszú távon erős, ha Európa is erős. A gond csak az, hogy kevés európai politikust talál a kancellár Európában, aki követné azon az úton, amelyen szerinte el lehet jutni a szorosabb integrációhoz - írja a Wall Street Journal elemzésében.

Bizalmatlanság

Az európai adósságválság négy hosszú éve után a kontinens országai a korábbinál is jobban függenek a német gazdaságtól, ugyanakkor erős kétkedéssel fogadják a berlini politikai törekvéseket. Az évek óta tartó megszorítások, a krónikusan magas munkanélküliség és a helyenként depresszióhoz hasonló gazdasági környezet hátterével mély bizalmatlanság övezi a német vezetés orvosságait, amelyeket a bajok gyógyítására kínál

A legtöbb európainak Merkel több Európája egyenlő a szuverenitás további csökkentésével. Franciaország és a mediterrán országok úgy képzelnék a több Európát, hogy az eurózóna országai közös kötvényeket bocsátanának ki, ami enyhíthetné költségvetési gondjaikat. Berlin azonban hallani sem akar erről, a több Európa németül azt jelenti, hogy erősebb központi ellenőrzés alá kell vonni a nemzeti költségvetések alakítását.

Szolidaritás helyet uralom

Merkel elkötelezettsége a szigorú gazdálkodási szabályok és a  központi irányítás mellett sokkal inkább szól az egyes tagállamok ellenőrzéséről, mint egymás iránti szolidaritásukról - vélik dél-európai politikusok. Ez mutatkozik meg egyebek mellett a bankunió ügyében. Berlin a közös felügyelet alól kivonná a kisebb német tartományi bankokat, amelyeknek erős politikai kötödései vannak.

A közös bankmentő alapot csak úgy tudja elképzelni, hogy annak tőkéjét a bankok adják össze, a közös betétbiztosításról pedig hallani sem akar. A lényeg, hogy a német adófizetőknek lehetőleg még véletlenül se kelljen a zsebükbe nyúlniuk, ha nem német pénzintézetek vagy betétesek megmentéséről van szó.

Nincs kecmec

A kancellár keményen kitart amellett, hogy az Európai Bizottságnak és az eurózóna kormányainak kötelező érvényű megállapodásokat kell kötniük, arról, hogy az utóbbiak milyen gazdasági lépéseket tehetnek. Cserébe Berlin vállalna némi anyagi áldozatot a bajba kerülő eurótagállamok megmentése érdekében. Merkel beiktatási beszédében is aláhúzta: jogilag kötelező viszonyt kell kialakítani a felek között ezen a téren is.

Bárkinek, aki több Európát akar, el kell fogadnia, hogy bizonyos felelősségeket újra el kell osztani, azaz tovább kell korlátozni a nemzeti szuverenitást a döntéshozatalban. Csakhogy a tavaly elfogadott fiskális paktum után - amelyben a európai tagországoknak előzetesen be kell mutatniuk Brüsszelnek készülő büdzséjüket, és meg kell hallgatniuk az azzal kapcsolatos bírálatot - kevés kormánynak van kedve további csorbítani országa függetlenségét.

Szó sem lehet róla!

Ez az a beszéd, ami zene a populista euroszkeptikus párok füleinek. Az észak-európai országok nem akarják kifizetni a déliek rendbe tételének árát, a megszorítások alatt nyögő déli eurótagországok lakosai viszont hajlamosak Németországot felelőssé tenni minden szenvedésükért. Az előbbi alól Németország sem kivétel: a tavasszal alakult Alternatíva Németországért (AfD) euroszkeptikus párt a szeptemberi parlamenti választáson kis híján elérte a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét.

Az AfD szerint Merkel megszorító politikája lerombolja a dél-európai országok gazdaságát, így azokat a történet végén a német adófizetők pénzéből kell majd talpra állítani. Még az sem egyértelmű, hogy Merkelnek meglenne-e a támogatása az ország szuverenitását mérséklő intézkedésekhez saját jobb-közép pártkoalícióján belül.

Nincs kiút

Mario Draghi ECB-elnök híres 2012. nyári megjegyzésével - miszerint az Európai Központi Bank (ECB) kész a végsőkig elmenni az euró védelme érdekében - megnyugtatta az EU jövője miatt aggódó politikusokat. Ezzel megszűnt a közvetlen cselekvési kényszer, elhaltak a Európai Egyesült Államok mihamarabbi kialakítását forszírozó hangot. Ha azonban nem ég a ház, akkor nem fogják erőltetni az erősebb integráció kialakítását a politikusok.

Birkózunk egy rosszul működő rendszerrel, mivel nem tudunk jobbat - derül ki Ulrike Guérot politológus, a berlini Nyílt Társadalom Kezdeményezések intézetének munkatársa szavaiból. Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy belecsúszunk a lassú szétzilálódás folyamatába, amit nagyon nehéz lesz ellenőrizni vagy visszafordítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2013.12.19 16:43

@jobbajobb: "...több Európa ,igen ,de nem 3-5-szörös fizetéssekkel ..."

Nagy általánosságban elmondható, hogy minden családban van legalább egy szegény rokon...Az EU-ban ezt a lapot nekünk osztották...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.19 13:47

...több Európa ,igen ,de nem 3-5-szörös fizetéssekkel ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.12.19 13:29

olajjal oltani a tuzet meglehetosen nagy ostobasag.
persze annak, aki olajat arul jo lehet.
legalabbis egy darabig.
most a nemetek aruljak az olajat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html