Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem is szándékosan, de tevőlegesen a magyar munkavállalók egy részének visszaáramlását, a hazai munkaerőpiaci helyzet javulását segítik az osztrákok azzal a döntéssel, hogy csökkentik az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalók családtámogatását, ha a gyermekeiket más országban nevelik - magyarázta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a közelmúltban.

Az ilyen kijelentés felesleges hangulatkeltés - mondta a lapnak Pál Lajos, kamionsofőr, aki naponta ingázik az otthona, egy határ menti magyar falu és a bécsi munkahelye között. A környezetében még senki nem fontolgatja a hazajövetelét az osztrák kormány tervezett lépése miatt, pedig a már megszületett határozat vele együtt sok kollégáját érinti. Egyébként ő akkor is maradna, ha teljesen megvonnák tőle a családtámogatást, amitől egyébként nem tart.

Havonta több mint kétezer euró a fizetése, ezenfelül megkapja az egygyermekes családnak járó támogatást, és felveheti a 13. és a 14. havi bérét is. Ezek után egyszerűen nincs miért hazajönnie.

A kamara elnöke sületlenségeket beszél - állítja Rácz Róbert, a Felső-Ausztriában dolgozó lakatos, mert az osztrák családi pótlék a tervezett negyven százalékos csökkentéssel is jóval több, mint a magyar. Nemcsak ezt, hanem azt is jó lenne végre felismerni, hogy számunkra nem az a segítség, amire az elnök gúnyosan céloz, hanem az, hogy az osztrákok sok olyan magyarnak adnak munkát és tisztességes fizetést, akiknek itthon nem jut, vagy arcpirítóan kevés, amiből nem lehet megélni.

Az semmilyen hatással nem lesz a magyarországi munkaerőhiányra, hogy esetleg az Ausztriában dolgozó magyarok bizonyos szociális juttatásoktól részben elesnek - jelentette ki Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője, miután megkérdezték a kismartoni, a nagykanizsai és a szombathelyi irodában a tanácsért évente hozzájuk forduló mintegy 3500 ügyfelet arról, hogy miként fogadták a rossz hírt.

A felmérésből kiderült: nem ijedtek meg, és ha netalántán megszüntetnék a családtámogatást, akkor sem hagynák ott ausztriai munkahelyüket. Mert nemcsak a jóval magasabb bérek miatt dolgoznak kint. Figyelembe veszik a jobb munkakörülményeket, a kedvezőbb munkaidő-beosztást, a hétvégi pihenőnapok számát és egyebeket.

Ha az intézkedést most mégis végrehajtják Ausztriában, akkor az ott dolgozó magyarok nemhogy haza nem jönnek, hanem a családjukkal együtt inkább kiköltöznek - mondta a Népszavának Vörös Klára, a soproni Osztrák-Magyar Könyvelő Iroda vezetője. Legalábbis ez derült ki az ügyfelekkel folytatott beszélgetésből.