Árfolyammanipulálással vádolja Kínát Amerika

Komoly pengeváltás alakult ki Kína és az Egyesült Államok között arról, hogy az Ázsiai ország mesterségesen tartja nyomott szinten a jüan árfolyamát brutális külker szufficitje fenntartása céljából.
NAPI, 2010. március 16. kedd, 08:45
Fotó:

Kína kedden határozottan elutasította azon amerikai követeléseket, miszerint tegyenek lépéseket a jüan erősítése érdekében és a kormányzat leszögezte, nem a deviza árfolyama felel elsősorban a jelentős külkertöbbletért és így továbbra is az exportot ösztönző szintek stabilitásának megőrzését helyezik előtérbe - írja a Reuters.

A Peking és Washington közti süketek párbeszéde annak kapcsán bontakozott ki, hogy az amerikai pénzügyminisztérium április 15-én teszi közzé annak a vizsgálatnak az eredményét, amely azt hivatott megállapítani, hogy manipulálja-e Kína devizája árfolyamát külkereskedelmi előnyök elérése érdekében. Egyes amerikai közgazdászok mindenesetre úgy vélik, a jüan legalább 25 százalékkal alulértékelt a gazdaság teljesítményéhez képest. Hétfőn 130 amerikai törvényhozó követelte Obamától, lépjen fel határozottan a Kínával szemben annak árfolyampolitikája miatt.

Mint nyílt levelükben fogalmaztak, a kínai árfolyammanipuláció amerikai gazdaságra gyakorolt hatását nem lehet alábecsülni, a nyomott jüanszintek közvetett állami támogatásként hatnak a kínai vállalatok számára és hátrányos helyzetbe hozzák a külföldi cégeket.

A dollár-jüan kurzus 2008 júliusa óta 6,83-as szint körül horgonyoz. A kínai miniszterelnök és kereskedelmi minisztériumi hivatalnokok azonban váltig állítják, hogy a külkereskedelmi többlet nem a jüan árfolyamának, hanem a globalizációnak a következménye és őszinte reményüket fejezték ki, hogy a válság leküzdésében és gazdasága felpörgetése során Amerika a szabad kereskedelem pártolója és nem akadálya lesz majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK