Irán kénytelen lesz órási árengedményekkel kínálni olaját, ha a jövő év elején enyhülne az országot sújtó embargó, és ezzel lehetővé válna exportjának újraindítása - idézte a CNBC a szakértők egy részének véleményét. A perzsa állam atomprogramja miatt bevezetett korlátozások nyomán felére, napi egymillió hordóra csökkent az olajkivitel 2012 eleje óta. Az USA és Irán viszonya azonban az elmúlt hónapokban javult, miután az új teheráni vezetés késznek mutatkozott az ország nukleáris programjának korlátozására.

Ha a felek konkrét eredményeket is elérnének hamarosan kezdődő tárgyalásaikon, az az embargó enyhítéséhez vezethet. Így néhány hónap után a régi szintjére emelkedhet az iráni kivitel. Az amúgy is telített piacon azonban ez érezhető túlkínálatot eredményezne - véli Barbara Lambrecht, a Commerzbank elemzője.

Olajat öntenek a piacra

A keresletet jóval meghaladó kínálat mellett Iránnak azért is jelentős árengedményeket kellene adnia, hogy visszaszerezze elvesztett piaci részesedését. Végül becslések szerint 26 millió hordó olajat raktároznak tartályhajókban az ország felségvizein, amitől gyorsan meg kellene szabadulniuk. Ez az olaj akár egy csapásra eláraszthatja a piacot. A Commerzbank ezért a Brent 2014-es árára adott prognózisát 115 dollár/hordóról 106 dollárra vitte le.

A spekulációkat erősíti, hogy Teherán jelezte: kész az árleszállításra, ha újraindíthatja exportját. Ha a nemzetközi helyzet normalizálódik, akkor tradicionális piacaink visszaszerzése érdekében, ha szükséges, egyik egyik lehetőségünk, hogy az árak megfelelő alakításával lépjünk fel - fogalmazott október végén az iráni nemzeti olajtársaság nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Mohsen Ghamsari.

Nem eszik olyan forrón

Az USA és Irán viszonyának szeptemberi enyhülése nyomán hét százalékkal zuhant a Brent ára, ám sok elemző úgy látja, hogy a szankciók enyhítése hosszabb távon nem befolyásolná az olaj árát. Először is időbe telik az export újraindítása, ami igencsak hosszú lehet, ha az elmúlt hónapokban elmulasztották az olajipari berendezések karbantartását. Legkevesebb három-hat hónapos felkészüléssel számolhatunk.

Ez időt adna Szaúd-Arábiának arra, hogy visszafogja sajt termelését. Az OPEC legnagyobb termelőjének nem okozhat gondot napi tízmillió hordóról kilencmillióra csökkenteni kivitelét. Ezzel csak a 2011-es líbiai polgárháború előtti szinthez térnének vissza.

Végül egyáltalán nem biztos, hogy enyhül az Irán elleni embargó. Az amerikai politikusok egy része éppenséggel szigorítani akarja ezt, mert nem bízik a teheráni vezetés őszinteségében. Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke nemrégiben arról számolt be, hogy olyan törvénytervezet van a testület előtt, amelynek elfogadása esetén napi 500 ezer hordóra szorítanák le a perzsa országot elhagyó olaj mennyiségét.