Szlovákiában már több mint két éve csökkennek az árak, és az elemzők legfrissebb előrejelzése szerint nem várható gyors fordulat - írta a pozsonyi Új Szó.

Az elmúlt hónapban 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos árszint az egy évvel korábbinál, szemben a februári 0,3 százalékos áreséssel. Ehhez továbbra is leginkább a közlekedés járul hozzá, a diákok és nyugdíjasok ingyenes vonatozásának és a buszközlekedésben tapasztalható kiélezett konkurenciaharcnak köszönhetően manapság csaknem 4 százalékkal kedvezőbb áron utazhatnak, mint egy évvel korábban.

Több mint 2 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek, és 1,3 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek is. Nagyjából 2 százalékkal drágultak ezzel szemben a szállodai és éttermi szolgáltatások, és többet kell fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért is. Az áreséshez nagyban hozzájárul az olcsó üzemanyag és a kiemelt élelmiszerek alacsonyabb adója is, enyhe drágulás leghamarabb az idei év végére várható.

A csökkenő áraknak és a növekvő foglalkoztatottságnak köszönhetően a háztartások helyzete egyre biztatóbb. "Nagyjából minden ötödik háztartás idén anyagi helyzetének a javulására számít, miközben a szlovákiai családok fele már képes félretenni a bevételeiből" - nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

A deflációt a közgazdászok általában negatív jelenségként értékelik, a lakosság ugyanis a további árcsökkenés reményében gyakran elhalasztja a vásárlásait, a szlovákiai jelenlegi mértéke azonban nem fenyeget ezzel.