Ha valaki azt gondolta, hogy a görög politikai elit kifogyott az "innovatív" ötletekből, az nagyot tévedett. Evangelosz Venizelosz, a görög szocialista párt, a Paszok elnöke árnyékkormányt alakít annak ellenére, hogy a parlamentben támogatják a kormányzó Új Demokrácia pártot és javaslatokat tettek - igaz technokrata - miniszterek kinevezésére. Az ötletről közmondások és táncdalszövegek juthatnak az eszünkbe: az előbbiek körébe az az elvárás tartozhat, miszerint a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, az utóbbiak között a "kint is vagyok bent is vagyok, jaj, de nagyon boldog vagyok" strófára asszociálhatunk.

Venizelosz az elmúlt napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az uniós csúcs után közölte: reméli, hogy a pehelysúlyúvá vált görög bankok is részesülhetnek az eurzóna biztonsági alapjainak közvetlen - tehát az államadósságok nem növelő - támogatásából. Ez segítene csökkenteni a görög államadósságot - állapította meg a nyilvánvalót.

Álljon már meg a hegymenet!

Az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF megbízottaiból álló trojka szakértői jelezték, hogy a görög bankok mostanában nem nagyon számíthatnak közvetlen európai forrásokra. Addig semmiképpen sem, amíg a kormány nem teszi rendbe az államháztartást - miután, ugye, a pénzintézetek jórészt abban mentek tönkre, hogy finanszírozták ennek krónikus túlköltekezését. A 130 milliárd eurós második segélycsomagból 50 milliárdot szántak a bankok feltőkésítésére, kissé mintha naivnak tűnne az az elvárás, hogy ezt most egy csapásra vonják le Görögország tartozásaiból.

Megmondjuk a tízpontos tutit

A Paszok első embere emellett tízpontos kibontakozási tervvel lepte meg a görög népet, amely szerint teljesítenék ugyan a nemzetközi közösség elvárásait a segítségért cserébe, de három évvel, 2017-ig meghosszabbítanák a programot. Az árnyékkormány megalakításának fényében tulajdonképpen már nem is meglepő, hogy az egyik kormánypárt alternatív kormányprogrammal áll elő, a bibi legfeljebb az lehet, hogy számítások szerint egy ilyen hosszabbítás 20 milliárd eurónyi plusz forrást igényelne a donoroktól.