Árstopot jelentett be a nemzeti áruházlánc

Megálljt parancsol a drágulásnak - legalábbis egy időre - a harmadik legnagyobb orosz áruházlánc: árstopot jelentettek be az áruk egy meghatározott csoportjára. A moszkvai kormány hasonló ígéretet tett a fogyasztóknak, ha túl magasra szökne az infláció.
Napi.hu, 2015. február 10. kedd, 08:51
Fotó: MTI/AP

A Dixy-csoport, Oroszország harmadik legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca egy hónapra befagyasztotta számos fontos élelmiszer árát. Az akció célja, hogy ne veszítsenek el még több vevőt a trappoló infláció miatt - jelentette a Moscov Times. A hivatalos adatok szerint januárban átlagosan 15 százalékkal voltak magasabban az árak Oroszországban, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszer piacán azonban ennél sokkal durvább drágulást kénytelenek lenyelni a vásárlók. A legalapvetőbb termékek ára 150 százalékkal ugrott meg, amiért egyesek a kiskereskedőket, köztük a Dixyt okolják. Valójában a háttérben elsősorban a rubel durva gyengülése, illetve az európai élelmiszerek egy részének importtilalma áll - ezt az EU és az USA szankcióira válaszul vezette be a moszkvai kormány.

Az árstoppal védett árucsoportba került a hajdina, a rizs, a napraforgóolaj, a liszt, a tészta, a fagyasztott hal és pelmeni (hússal töltött tésztagombóc). Mi futjuk az infláció kockázatát - jelentette ki Ilja Jakubson, a Dixy elnöke. Ezzel válaszolunk a vásárlóink elvárására, illetve a kiskereskedelemben tapasztalható durva áremelkedésekre.

Ez egy marketingfogás annak érdekében, hogy megtartsák a fogyasztóikat - értékelte a gesztust Elizaveta Lebegyeva, a moszkvai Aton brókercég elemzője. A többi élelmiszerlánc aligha követi a példájukat, mivel nem versenytárs a számukra a Dixy vagy túl költségesnek találnák az árstopot. A Dixy-csoport egyébként 54 százalékban a Mercury Group, Igor Kaszajev és Szergej Katszijev milliárdosok befektetési vállalkozásának kezében van.

Az orosz kormány nemrégiben állást foglalt az áremelkedések megfékezése mellett. Ígéretet tett arra, hogy befagyasztja a "szociális szempontból fontos" élelmiszerek árát, amennyiben az éves infláció valamelyik hónapban eléri a 30 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2015.02.10 16:24

@juliann:

na, ez egy korrekt kérdés..
várom én is a választ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.10 16:04

@jedddike: /..,energia az más ...

Miért más ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.10 15:32

....nem fog menni ,az árakat nem lehet szabályozni a fogyasztási piacon /max áfa változtatatással /..,energia az más ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html