A Visztula szintje folyamatosan emelkedik. A lengyel kormány biztonsági hivatala elsőfokú figyelmeztetést adott ki, és kéri a lakosokat, hogy ne közelítsék meg a folyó partját. Annak környékét már elöntötte az ár, víz alá került például a híres Poniatowski strand egy része is - tudósított a gazeta.pl.

A múlt hét eleje óta a lengyelek az intenzív és folyamatos esőzések következményeivel harcolnak, számos helységet már elárasztott a víz, vannak olyan falvak, ahonnan evakuálni kellett a lakosságot. A Visztula árvízhulláma is veszélyt jelent, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki három vajdaság négy településén, köztük a fővárosra is. "Ne közeledjetek a folyóhoz!" - dörgik a hatóságok.

Az elmúlt napokban erősen duzzadt a Visztula: helyenként egy nap alatt 100 centiméterrel is nőhetett a szintje. A tetőzés Varsóhoz közelített, a legmagasabb szintet a szakemberek a Visztula jobb oldalán 750, a bal oldalon 600 centiméteres csúccsal vártak. Az utóbbi az a szint, amelynél életbe lép a riadókészültség.