BUX
37689

Árvíz: Csehországban már rendkívüli állapot van

Csehországban az árvíznek eddig hét halálos áldozata van, a pénzügyminiszter, Bohuslav Sobotka a károk rendezésére további ötmilliárd koronát (212 millió dollárt) kért a kabinettől. Csehországban több körzetben is rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány - írja a Reuters.

Kovács Balázs, 2006. április 3. hétfő, 09:44

Csehországban az árvíz komoly károkat okozott: kilépett a medréből a Moldva, a Morva, az Odera, eddig több ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről. Az árvíznek eddig hét halálos áldozata van. Csehországban a megáradt Morava folyó éjjel elöntötte a közép-morvaországi Olomouc néhány elővárosát, mintegy 400 ház került víz alá. Hasonló a helyzet Prágától északnyugatra az Elba mentén is, főleg Usti nad Labe mellett kritikus a helyzet. A cseh kormány hét körzetben rendkívüli állapotot hirdetett ki. Jiri Paroubek miniszterelnök bejelentette: a rendkívüli állapot kihirdetése révén a hatóságok többek között korlátozhatják az emberek mozgását azokon a településeken, amelyeknek a kiürítését elrendelték - adta hírül az InfoRádió.

Az érintett körzetekben tilos a sztrájk, illetve olyan gazdasági tevékenységek végzése, amelyek veszélyeztethetnék a mentési munkálatokat. A rendkívüli állapot várhatóan április 10-ig tart. A kormány a károk rendezésére korábban előirányzott 380 millió koronát, most azonban újabb 5 milliárdra van szükség, ami az éves tervezett kiadás 0,5 százalékára rúg.

A pozsonyi hidrometeorologiai intézet legfrissebb jelentése szerint az utóbbi órákban nem emelkedett jelentősebben a szlovákiai folyók szintje. Kritikus azonban a helyzet a galántai járásbeli Nádszegen, ahol a Fekete-víz már ötödik napja fenyegeti a falut.

A mentésben 300 katona, két helikopter és több száz önkéntes vesz részt. A 12 km hosszú gát mentén egész éjszaka rakták a homokzsákokat, eddig 120 ezret helyeztek el, a kiöntött víz több utat is ellepett.

Tovább árad a Duna Komáromnál és Párkánynál. Révkomáromban hétfő reggel 822, míg Párkánynál 751 centimétert mértek. Mindkét helyen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, egyelőre nem tudni, mikorra várható a folyó tetőzése. Nem emelkedett a megáradt Morva folyó Kopcsani és Záhorská Ves mellett, ám a helyzet még mindig kritikus.

Kelet-Szlovákiában továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Bodrogszerdahely mellett, a többi folyón azonban lassú apadást jegyeztek fel.